Social media kunnen zowel levensreddend als dodelijk vermoeiend zijn. Aan de ene kant zijn daar je vrienden, foto's van puppy's en recepten die je altijd al wil maken maar nooit aan toe komt. Aan de andere kant zijn er de foto's van je ex met zijn nieuwe vriendin, trollen én Instagramfoto's die je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent.

Wees gewaarschuwd, deze vijf risico's van onze geliefde social media zag je waarschijnlijk niet aankomen:

1. Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van een eetstoornis.
Een onderzoek uit 2016 van de University of Pittsburgh School of Medicine wijst uit dat van de 1765 volwassenen tussen de 19 en 32 jaar oud die ze onderzochten, zij die de meeste tijd aan social media besteden 2,2 keer zoveel kans hadden op een eetstoornis en vertekend zelfbeeld. Het is moeilijk te zeggen of ze zoveel tijd op social media doorbrengen omdat ze deze issues al hadden, of dat ze deze problemen ontwikkelden omdat ze zoveel met social media bezig zijn. Toch, eng om over na te denken.

2. Het kan je banger maken.
Indiana University kwam na onderzoek in 2015 tot de conclusie dat jonge meiden social media vaak gebruiken om te laten zien hoe schattig ze zijn, terwijl jongens eerder dingen posten die ze gedaan of bereikt hebben. Meiden worden meer gestrest van social media dan jongens, omdat het meer aan het uiterlijk gebonden is, vertelt Leonard Sax, MD, PhD in The New York Times. Weinig likes op foto's of berichten kan ze dus het gevoel geven dat ze niet zoveel waard zijn. Laten we eerlijk zijn, dit overkomt volwassen vrouwen ook genoeg.

3. Het kan je dommer maken.
De Cornell en Beijing universiteiten bewezen dat mensen die veel retweeten minder goed in staat zijn informatie te begrijpen en te verwerken. Het onderzoek verdeelde Chinese studenten in twee groepen die allebei toegang kregen tot Twitter. Een groep had de mogelijkheid om tweets te delen, de tweede groep had die optie niet. De groep die de mogelijkheid had tweets wel of niet te delen ervaarde een 'cognitive overload' door de vraag of de tweets het delen waard waren. Toen ze vervolgens een aanvullend onderzoek kregen met hoe goed ze een bepaald artikel van de New Scientist begrepen, bleek dat degene die veel reposten het artikel minder goed begrepen. Professor Qi Wang, onderzoeker bij Cornell, denkt dan ook dat als studenten online surfen en informatie uitwisselen voor een examen, ze minder presteren dan wanneer ze dit niet gedaan zouden hebben. Dus die informatieoverload komt dus wel degelijk met een prijs.

4. Je locatie check-in maakt je kwetsbaar.
In 2015 werd een 44-jarige Amerikaan opgepakt omdat hij de locaties van vrouwelijke studenten uit Facebook en Instagram haalde, om vervolgens bij ze in te breken en hun ondergoed te stelen. Een onderbroekendief is nog onschuldig, maar opletten met het delen van je locatie dus.

5. Het kan je relaties verpesten.
Een onderzoek uit 2012 door het Pew Research Center toont aan dat 15 procent van de Amerikanen een ervaring op social media had waardoor er een vriendschap eindigde. 12 procent maakte iets mee op social media dat voor een confrontatie in real life zorgde en 11 procent verklaarde dat iets op social media zorgde voor problemen in de familiesfeer. Bij 3 procent veroorzaakte social media problemen op het werk.

Goed, deze redenen gaan er waarschijnlijk niet voor zorgen dat je social media in de ban doet, maar misschien is het genoeg voor een avondje zonder je telefoon?

Lees ook: 7 dingen die je nooit moet doen op social media

Bron: Cosmopolitan.com