Het filmfestival in Cannes is weer tot een einde gekomen en dat betekent dat de winnaars bekend zijn. En het kiezen van die winnaars was dit jaar niet makkelijk voor de jury. Ze maakten bekend dat ze in de 65 jaar dat het filmfestival bestaat, nog nooit zo lang de tijd nodig hadden gehad voor de beoordeling als nu.

Paul Verhoeven zag de prestigieuze Gouden Palm voor zijn film Elle (als die naam niet prijswaardig is), aan zich voorbijgaan. De award ging naar de Britse regisseur Ken Loach met zijn film I, Daniel Blake. De rolprent vertelt het verhaal van een zestigjarige klusjesman die na een hartaanval weer aan het werk moet, omdat hij zijn uitkering niet wil verliezen.

Nog wel even geduld, de film wordt in november in Nederland verwacht. Dit is de tweede keer dat Loach een Gouden Palm wint, in 2006 haalde hij de prijs binnen met de film The Wind That Shakes the Barley.

De belangrijke juryprijs werd gewonnen door Andrea Arnold met American Honey. De Grand Prix was voor Xavier Dolan (Juste la fin du monde). Jaclyn Jose, mocht het beeldje voor beste actrice mee naar huis nemen voor haar rol in Ma Rose en beste acteur was Shahab Hosseini (The Salesman).

Voor de beste regie vielen twee mensen in de prijzen; Olivier Assayas (Personal Shopper) en Cristian Mungiu (Bacalaureat). Een ere-Palm was weggelegd voor Franse acteerlegende Jean-Pierre Léaud, die al op zijn veertiende voor het eerst naar Cannes ging.

De 16 meest ‘crazy’ looks van het Cannes Film Festival >

De stijlvolste koppels van het Cannes Film Festival door de jaren heen >