Het Cannes Film Festival is voorbij, wat betekent dat we ons nu officieel kunnen gaan opmaken voor de prachtfilms die daar in première zijn gegaan. Van Paul Verhoevens Elle tot de Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake; dit worden dé prenten van 2016.

ELLE

Zo'n naam belooft natuurlijk al veel goeds (wink wink), maar Paul Verhoevens eerste film na Zwartboek krijgt van recensenten wereldwijd lovende kritieken. Elle gaat over een vrouw (gespeeld door de immer prachtige Isabelle Huppert) die CEO is van een groot bedrijf, maar op een dag plots thuis wordt aangerand. Ze blijft na het enge voorval met dezelfde ijzige onverschilligheid het leven doorgaan, maar dan blijkt dat haar aanrander nog niet klaar is met haar en begint met stalken.

youtubeView full post on Youtube

IT'S ONLY THE END OF THE WORLD

De man die Adele's befaamde video voor Hello maakte en in een Louis Vuitton-campagne zat, Xavier Dolan, bracht zijn nieuwe film naar Cannes en won de Grand Prix. In de prent volgen we Louis, een schrijver die terminaal ziek is en terug naar huis gaat om het nieuws van zijn naderende dood aan zijn familie te vertellen. Gaspard Ulliel, Marion Cotillard, Léa Seydoux en Vincent Cassel spelen de hoofdrollen.

THE NEON DEMON

Elle Fanning dreigt het belangrijkste jaar van haar carrière in te gaan. Ze is pas 18, maar heeft op het moment negen(!) films lopen waar de laatste hand aan wordt gelegd voor dit jaar, waaronder deze horror vampierenprent. Verwacht geen Twilight-bedoeningen, deze film komt van held Nicolas Winding Refn (het genie achter Drive) en speelt zich af in de modellenindustrie. Spannend!

AMERICAN HONEY

Fishtank-regisseur Andrea Arnold komt dit jaar met een film over een tiener – gespeeld door het grote, nieuwe talent Sasha Lane – die zich aanmeldt om een salesvrouw van een reistijdschrift te worden. De prent won de Cannes Jury Prijs, en ook Shia LaBeouf en Riley Keough spelen een knappe rol. De trailer van de film is er nog niet, dus we blijven nog even in spanning...

PERSONAL SHOPPER

De film van Kristen Stewart die zowel zorgde voor boe-geroep als een staande ovatie van vier minuten tijdens het Cannes Film Festival. Personal Shopper is een psychologische thriller over de 25-jarige Maureen, een Amerikaanse die in Parijs woont en daar de personal assistent is van een mediafiguur. Ze haat haar baan, maar kan niets beters vinden om haar verblijf te betalen. Ze heeft echter ook de gave om te communiceren met de doden en wacht op de geest van haar tweelingbroer die enkele maanden geleden verdwenen is.

Regisseur van de film is Olivier Assayas, die ook achter Clouds of Sils Maria zat, waarvoor Kristen haar eerste César won; de Franse Oscar. Dat belooft dus veel.

I, DANIEL BLAKE

En dan de grote winnaar van het Cannes Film Festival: I, Daniel Blake. De prachtige nieuwe film van Ken Loach gaat over, uiteraard, Daniel Blake; een 59-jarige timmerman die ziek wordt, maar geen bijstand kan krijgen. We volgen in de film het kafkaëske traject met allerlei overheidsinstaties.