Het is dit jaar alweer 17 jaar(!) geleden dat MTV ons The Hills schonk, een van de eerste en een van de beste real life-series. Goed, erg real was de serie niet: tien jaar later kunnen we wel stellen dat de serie vooral erg wit, erg upper class en af en toe erg geënsceneerd was.

Maar toch. Door al dat neppe heen, glinsterden enkele quotes die ons essentiële dingen in het leven leerden. We delen de tien beste.

Les 1: draag nooit combat boots naar het strand

Laten we beginnen met de duidelijkste les: combat boots zijn niet voor het strand. Doe het gewoon niet. Het staat raar, het is raar, het voelt raar. We zijn heel erg voor een unieke, persoonlijke stijl, maar combat boots op het strand slaan als een tang op een varken. Ze zijn te warm en te zwaar voor het strand en iedereen beseft dat je er bij elke stap weer wat extra in zit te zweten

Les 2: Parijs is altijd een goed idee, want ga je niet, dan riskeer je voor altijd de boeken in te gaan als het meisje dat niet naar Parijs

Een les in prioriteiten stellen. En props voor Lisa Love, die zich kwaad maakte over Laurens beslissing om haar zomer met vriendje Jason door te brengen, in plaats van naar Parijs te gaan voor werk. Kijk wat er gebeurde: ze werd Het Meisje Dat Niet Naar Parijs Ging. En hoewel Lauren inmiddels een heel eigen imperium heeft opgebouwd en het dus allemaal zo slecht nog niet heeft uitgepakt dat ze niet naar Parijs ging, echoën Love's woorden bij elke belangrijke beslissing over het wel of niet ondernemen van iets cools, in ons achterhoofd. Oh, en Jason bleek natuurlijk uiteindelijk zo leuk nog niet.

Les 3: hypergevoeligheid is een mythe

Op het moment dat Lauren zich afvroeg of ze van slag mocht zijn van een bepaalde situatie, gaf BFF Lo haar de juiste real talk en herinnerde haar eraan dat ze a) mag voelen hoe ze zich wil voelen en b) de man in kwestie (Brody?) zich als een lul gedroeg. En dat is goed om te onthouden. Soms ben je niet overgevoelig, maar de ander gewoon over-klootzakkerig.

Les 4: wie we waren, bepaalt wie we nu zijn

Goed, zo stellig als Heidi het voorschotelt, zo erg is 't nu ook weer niet, maar toch. Het is een reminder van het feit dat wie we als kinderen, tieners en twintigers waren, invloed hebben op wie we als dertigers zijn. Die verschrikkelijke gebleekte hair cut op je 16e behoedt je er op je 32e bijvoorbeeld voor het ooit nog eens te proberen.

Les 5: daten was in 2005 raar en verschrikkelijk

Voor velen van ons was The Hills ons eerste inkijkje in hoe daten precies in z'n werk ging. En omdat 2005 een raar jaar en The Hills vooral een rare plek was om te daten, zijn we daardoor beschadigd voor het leven. We zagen gasten die zich verschrikkelijk gedroegen en bakken persoonlijkheid misten, en we zagen vooral heel veel 'should do's', 'shouldn't do's', regels, bloemen, chocola. Kortom, alles leek ver-schrik-ke-lijk aan daten. Plus: The Hills was bijna stuitend hetero, want het had geen enkele LGBTQ-verhaallijn.

Gelukkig is het inmiddels geen 2006 meer en is er flink wat veranderd ten opzichte van toen en daar, de tijd en plek waar niemand internet gebruikte – er werd alleen nog wat ge-SMS't op klaptelefoons – en elkaar altijd ontmoette in clubs, waar dan via vrienden en vriendinnen wat heen en weer werd geschreeuwd ter introductie, dat dan moest leiden tot een veel te awkward 'dinertje'.

Les 6: wees direct

Goed, Spencer Pratt was een van de grootste eikels van de show, maar dit moeten we hem nageven: hij was verfrissend eerlijk, en in een show vol false niceties en dubbele agenda's is dat best iets om te waarderen. Betekent dit dat we zoals Spencer zouden moeten zijn? Absoluut niet. Homeboy startte ten slotte het Lauren Conrad/Jason Wahler-sex ape-gerucht, maar toch. Applaus voor zijn quotes zoals hierboven.

Les 7: doorsta de storm, hoe heftig-ie ook lijkt

Lauren kan het weten. Ze maakte het uit met Jason (die verschrikkelijk was), ze had het niet makkelijk op werk, ze had de break-up met BFF Heidi, ze overleefde een gerucht dat door beroepseikel Spencer werd verspreid, datete een rits lamzwanzen en huilde in deze periode véél. (Audrina's leven, bijvoorbeeld, was tijdens deze periode veel meer fun).

Maar uiteindelijk had Lauren gelijk met deze quote. Soms is het leven even k*t, loopt alles tegelijkertijd in de soep en heb je er maar even mee te dealen. Het leven is geen Laguna Beach, waar de enige drama ontstaat door een dresscode. Dit is het echte leven, waarin dingen mis kunnen lopen en er dan niets anders op zit dan hard werken om de draad weer op te pakken. Gelukkig hoeven de meesten van ons dat niet voor een camera van een realityshow te doen.

Les 8: voel je emoties

Als The Hills ons iets heeft geleerd, is het: huil. Huil zoals je nog nooit hebt gehuild. Huil om vriendinnen. Huil om vriendjes. Huil om je werk. Huil alsof niemand kijkt. Huil alsof je voor een miljoenenpubliek staat. Huil totdat je mascara over je wangen rolt. Huil tijdens het praten. Huil op de bank. Huil nadat je beseft dat Justin Bobby jou en je motorhelm op een feestje heeft achtergelaten. Huilen is gezond en de meest effectieve manier om je mentale gezondheid te behouden en je bloeddruk te verlagen.

Les 9: beste vrienden zouden ehh... the best moeten zijn

Vooral de eerste seizoenen leerde The Hills ons dat je vrienden je keer op keer kunnen naaien, en dat je dat maar gewoon moest slikken. Maar natuurlijk is dat in het echte leven niet het geval. In het echte leven laat je crappy vrienden snel genoeg gaan, en de 'vrienden' die altijd op zoek zijn naar drama, laten jou op hun beurt ook al snel gaan als ze merken dat je niet zo'n zin hebt in hun gedoe. De mensen in The Hills? Dat waren geen echte vrienden. Dat waren mensen die elke dag werden betaald om naar hun werk te gaan en een interessante reallifeshow te maken. Als een vriendschap je dus herinnert aan die van Lauren en Heidi: run.

Les 10: en soms zijn gasten het gewoon niet waard

Word.