Wanneer twee supersterren bij elkaar komen is dat gegarandeerd wereldnieuws, maar wanneer twee sterren uit elkaar gaan zit iedereen vingerlikkend klaar voor de dirt. Waar Gwyneth Paltrow nog net niet opsteeg door haar zweverige epistels over conscious uncoupling, gaat dat momenteel bij Amber Heard en Johnny Depp net even anders. In het kort: na een huwelijk van iets meer dan een jaar vroeg Amber de scheidingspapieren aan, en inmiddels is ook luid en duidelijk waarom: ze zou fysiek en psychisch mishandeld worden door Depp.

En dat was het startsein voor eindeloos veel gedoe. Amber zou een golddigger zijn, ze zou het verzinnen, vrienden en geliefden van Depp strooien vele hij-is-zo-lief-juist-berichten de wereld in en ook zijn advocaten schromen niet om nog wat emmertjes stront over Amber heen te storten. Ondertussen stelt team Amber juist dat zíj het slachtoffer is, dat ze een held genoemd moet worden, want na jaren van onderdrukking van mishandeling heeft ze eindelijk besloten het een halt toe te roepen.

‘Zijn er al shirts met Team Amber en Team Johnny te koop?’ twitterde iemand deze week. Mochten die er ooit komen, dan koop ik er een met Team Amber, en het verbaast me dat dat niet de automatische reactie van iedereen is. De enorme shitload aan negatieve berichten die ze nu te verdragen heeft, is exact de reden dat miljoenen vrouwen wereldwijd geen aangifte van huiselijk geweld durven te doen.

Uit een Amerikaanse studie (lees hier het hele rapport) blijkt dat 1 op de 4 vrouwen in de USA slachtoffer van huiselijk geweld is of zal zijn, en dat, let op, elke dag ongeveer 3 vrouwen overlijden door geweld van ‘intimate partners’. Volgens www.informatiehuiselijkgeweld.nl is meer dan 40 procentt van de Nederlandse bevolking ooit slachtoffer geworden van huiselijk geweld en eist het jaarlijks 70 dodelijke vrouwelijke slachtoffers op. En 50 kinderen. Serieuze getallen me dunkt.

Waarom kiezen we automatisch de kant van Depp? Waarom gaan we ervanuit dat hij, wereldster die hij is, nooit zijn vrouw zou meppen? En waarom gaan we ervanuit dat zij dit hele verhaal zou verzinnen voor extra poen? Er zijn flink wat aanwijzingen voor Depps alcohol- en  drugsmisbruik, het is niet de eerste keer dat het stel zulke explosieve ruzies heeft (lees hier maar) en er zijn nota bene foto’s van Amber met blauwe plekken op haar gezicht, en nog steeds zijn de meeste mensen geneigd voor Depp te kiezen.

Maar wat me nog wel het meest stoort is groter en algemener dan de kwestie Depp en Amber. Namelijk dat wanneer zo’n situatie zich voordoet, we de motieven van de vrouw in twijfel trekken (‘ze is uit op zijn geld’), en niet die van de man. Pretty obvious dat Depp alles ontkent, zou hij misschien, I don’t know, niet willen toegeven dat hij een vrouwenmepper is?

En ja, misschien wordt alles uit zijn verband getrokken, speelt er nog veel meer wat wij nooit te weten zullen komen, maar dat verandert niets aan het feit dat de default reactie voor velen is om hém te geloven in plaats van haar. Vind ik. En zolang dat zo is, zullen eindeloos veel vrouwen wereldwijd het wel uit hun bont en blauw geslagen bolletje laten om een scheiding aan te vragen of aangifte te doen, en dat lijkt me nou niet bepaald de bedoeling.

#TeamAmber it is baby.

//

UPDATE 2 JUNI: Amber Heard vs Johnny Depp - er zijn nieuwe sms'jes en foto's gelekt.

//

Liesbeth wilde ook even wat kwijt aan Waylon >