De gewone mens valt 't niet eens op, maar iemand met hooikoorts herkent ze meteen: niezende, snotterende, mensen, met rode ogen en hun ziel onder hun arm. Op het perron, in winkels, op festivals, in het park… Lotgenoten, kortom.

Het liefst zou ik op ze afstappen, een arm om hun schouder gooien, ze vol begrip aankijken en zeggen: ‘Ik weet het. Ik weet wat je doormaakt. Ik weet dat je het liefst je oogballen uit hun kassen zou willen krabben en je neus vanaf de vleugels binnenstebuiten zou willen keren van de jeuk, en een brandende fakkel door je mond in je keel zou willen steken om maar niet te hoeven voelen wat je daar voelt'.

Want nee, beste mensen zonder hooikoorts, dood gaan we er niet aan – een enkel arm schaap dat ‘s nachts in bed ligt te stikken uit ademnood daargelaten (want extreme gevallen zijn er dus ook). Maar het is wél verdomde ellendig, dit grapje van God om op een bepaalde tijd in het jaar gras- en boomsoorten vrolijk te laten groeien en bloeien waar een klein clubje mensen niet op gebouwd is. En dus is het hoog tijd voor actie.

HOOIKOORTS ONLY
Onder het mom ‘gedeeld leed is halve smart’ pleit ik ervoor om onze underdog-positie om te zetten in een VIP-variant. Speciaal voor ons gereserveerde plekken in de bus en tram (fietsen is immers veel te gevaarlijk. Pollen, mensen, POLLEN!). Een leven lang gratis neusspray. Gucci’s Alessandro Michele die een zijden zakdoek ontwerpt alléén voor hooikoortspatiënten. Speciale festivals op de mooiste locaties aan het water, waar geen enkel gevaarlijk grassprietje te bekennen is én waar Beyoncé alleen voor ons optreedt, want you know what? She’s on OUR team.

Om maar iets te noemen.

Mijns inziens volledig haalbaar. Maar mocht bovengenoemde toch iets te veel gevraagd zijn, dan pleit ik er in íeder geval voor dat we op straat naar elkaar zwaaien. Zoals motorrijders op de snelweg, en moeders met jengelende kinderen op straat. Een subtiel begripvol knikje mag ook. Nee, beter nog: een knipoog.

Als vrienden het opmerken en je vragen waar je die persoon van kent, geef je een lekker vaag antwoord. Net zo lang totdat non-allergische mensen uit hun voegen springen van nieuwsgierigheid over die geheimzinnige squad.

Maar hé, #theycantsitwithus.

https://media.giphy.com/media/ggWsmbdw13yA8/giphy.gif

Beyoncé niest op het podium en internet gaat los >