1. Vallen
Zo’n beetje iedereen heeft dit weleens meegemaakt: dat gekke gevoel waarbij het plotseling lijkt alsof je valt, waarna je plots wakker schrikt en merkt dat je gewoon nog in bed ligt. Dit gebeurt vaak als je net in slaap valt, en het is technisch gezien geen droom, maar een spierbeweging die een hypnagoge schok wordt genoemd, of een sleep start.

Ondanks het feit dat het zo’n veel voorkomend verschijnsel is, weet niemand precies waarom het gebeurt. Experts denken dat het gebeurt als je brein een conflict heeft bij het schakelen tussen de wakkere en de slapende stand. Sommige nachten dommel je zo in slaap, maar andere nachten vecht je ‘wakkere’ brein langer tegen het gedeelte dat je juist in slaap wil brengen, vaak veroorzaakt door stress, cafeïne, adrenaline, medicatie of hormonen.

2. School & examens
Het is zo, zo, zo oneerlijk dat zelfs jaren na je afstuderen, je nog droomt over je studie, of de horror van de examenzaal. Als je ooit hebt gedroomd dat je een belangrijke toets moest maken waar je voor vergeten bent te studeren, of dat je per ongeluk een heel jaar  vergeten bent naar je lessen te gaan; je bent niet alleen. Schoolangstdromen zijn een van de vaakst voorkomende nachtmerries.

Onderzoek heeft uitgewezen dat onze sterkste herinneringen vaak worden gemaakt in onze puberteit en de jaren waarin we jongvolwassen zijn. Dat is waarom je nog over school en studie droomt als je allang niet meer studeert: zelfs als je echte angst over je huidige baan gaat, linkt je onderbewuste zelf het aan die herinneringen in de klaslokalen.

Neurologiesite Braindecoder ontdekte dat schoolgerelateerde dromen vooral voorkomen bij overpresterende types, die vaak geen dag school wilden missen.

3. Achternagezeten worden
Je hebt in je leven waarschijnlijk al tientallen jaagscènes gezien in films, en grote kans dat je ook in je dromen weleens zo’n sc            ène hebt gezien; met jezelf in de hoofdrol. Dit is de vaakst voorkomende nachtmerrie, omdat het linkt aan een van onze basisinstincten: ons vecht- of vlucht-instinct.

Alledaagse stress kan zo’n nachtmerrie veroorzaken: Bustle heeft een goed overzicht van de verschillende soorten vluchtdromen en wat ze betekenen. Een droom waarin je achternagezeten wordt door beest,  betekent namelijk  héél iets anders dan een droom waarin je achternagezeten wordt door een mens.

4. Haperende technologie
Oke, in vergelijking met de andere nachtmerries klinkt deze minder dramatisch, maar iedereen die in z’n droom weleens huilend aan een Genius Bar heeft gezeten omdat technologie niet functioneerde, weet hoe k*t en eng deze dromen kunnen zijn.

Enge technologische dromen komen in alle vormen en maten – knopjes op afstandsbedieningen kunnen niet op de goede plek zitten, telefoons kunnen weigeren verbinding te maken of je computer kan op hol slaan en uit zichzelf programma’s openen of sluiten. Dromen waarin technologie het niet doet, wijzen vaak op een angst voor het aangaan van emotionele binding, of angst voor het functioneren van het eigen lichaam.

5. Doodgaan
Veel mensen dromen weleens dat ze doodgaan, en hoe eng die dromen ook zijn; ze komen vaak voor en zijn geen voorspeller van onheil in het echte leven. Experts zijn het erover eens dat dromen waarin je doodgaan symbool staan voor dingen in je leven die op het punt staan te eindigen; of dat nu een relatie is, je werk, een fase of iets meer abstracts. Dood staat symbool voor het onbekende, dus morbide dromen kunnen ook duiden op een angst voor een situatie of verandering in je leven.

Bron: Cosmopolitan