Vegan is hip en nu volop verkrijgbaar!

Vegan restaurants, Instagram-accounts vol likkebaardend lekkere plaatjes van Unicorn sushi with superpower rice en regenboogsalades: vegan is hip. En eindelijk ook volop verkrijgbaar in Nederland.

Meer van Nu in ELLE
20 articles
Dit zit in de toilettas van ELLE's Yin Fung
Laura Marling
Dit zijn de lekkerste zomerse tunes van het moment
ELLE mei 2017
Leesvoer: slutshaming, liefdesverdriet & feminisme

ELLE signaleert in het nieuwe julinummer. Een greep uit de bomvolle reportage van journaliste Tamara Klopper:

'De laatste twee jaar popten ze ook in Nederland op: hippe vegan en healthfoodlunchrooms en -restaurants waar je een gerecht bestelt als regenboogsalade met sappige paksoi, knapperige rode bietjes en kruidige bloemkoolroosjes met romige avocadodip.

Zulke zaken vind je in Amsterdam (Yay), maar ook in Arnhem (Rawsome), Dordrecht (Daantje), Groningen (Anat, De Herbivoor), Nijmegen (Novia Verde, Crudo), Rotterdam (Gare du Nord, in een oude treinwagon) en Utrecht (Oproer, met brewpub).

Advertisement - Continue Reading Below

En er kwam een rits deli’s, saladebars en lunchrooms bij met een keur aan vegan opties, zoals Munt in Nijmegen, Haka in Delft, Lima in Haarlem en Gys in Utrecht.

Emanuelle Vos & dj The Flexican

More From Nu in ELLE
20 articles
Dit zit in de toilettas van ELLE's Yin Fung
Laura Marling
Dit zijn de lekkerste zomerse tunes van het moment
ELLE mei 2017
Leesvoer: slutshaming, liefdesverdriet & feminisme
Emma Watson
In gesprek met ELLE's covermodel: Emma Watson!
Dit zit in de toilettas van ELLE's Dido Mani

HET NIEUWE COOL
De vegan van vandaag mag zich de nieuwe bohemien noemen, de niet-burgerlijke foodavonturier die met spannende smaakcombinaties experimenteert en zich loszingt van de vleesconventies. De plant-based levensstijl is het nieuwe cool. Nog geen jaar geleden was dat wel anders.

‘Mensen vonden het raar en rigoureus,’ zegt dj en model Emanuelle Vos (22). Sinds vijf jaar probeert ze niets van dierlijke oorsprong te eten en sinds tweeënhalf jaar eet ze honderd procent plantaardig. Haar vriend, dj The Flexican, is sinds anderhalf jaar ook helemaal om. Als Emanuelle in een club draait, neemt ze groentesap mee en soms veganistische wijn.

 

In mijn kindertijd kreeg ik extreme eczeem op mijn armen en ik was chronisch verkouden.

 

Emanuelle begon met plantaardig eten vanuit gezondheidsoverwegingen. ‘Ik was van huis uit gewend om te leven op cornflakes met melk en witte boterhammen met smeerworst. In mijn kindertijd kreeg ik extreme eczeem op mijn armen en ik was chronisch verkouden. Mijn interesse in puur eten ontstond toen ik een jaar of vijftien was; ik verdiepte me in de eigenschappen van al het eetbare. Je lijf voeden is iets anders dan het vullen, besefte ik. Toen ik zuivel liet staan, had ik kaas-cravings. Maar de eczeem verminderde duidelijk. Ik had geen verstopte neus meer. Ieder lijf is anders, het mijne heeft moeite met het verwerken van koemelk.’

‘Wat geraspte kaas maakt toch niet uit?’ hoorde Emanuelle vaak. ‘Sommigen keurden mijn nieuwe levensstijl echt af. Mensen hebben het gevoel dat je aan hun tradities komt.’ Inmiddels hoeft ze zich niet meer opgelaten te voelen. Vooral het laatste half jaar krijgt ze van alle kanten vragen over hoe je met een plantaardig dieet begint. Voor Emanuelle weegt het dierenwelzijn en de natuurschade even zwaar als gezondheid. Bij alles wat ze koopt, denkt ze twee keer na: ‘Ik draag wol en leer, in tegenstelling tot de klassieke veganist. Maar altijd tweedehands.’

//

Meer weten en lezen?
De volledige repo lees je in ELLE juli - NU voor maar € 2,99 in de winkel!