Hebben we allemaal wel eens, een slapeloze nacht, maar leuk is anders. Geen paniek, adem in adem uit. Heeft Bob Ross geen schilderachtige wonderen kunnen verrichten (zie Plafonddienst 1 - de Bob Ross-editie)? Wij slepen je erdoorheen met vers keuzemenu.

Zin om iets nuttigs met deze extra uren doen?
Want tja, je hebt nu mooi wel een flinke bak extra tijd om handen, en dat is iets waar je gedurende de drukte van de week alleen maar van kan dromen (pun intended). Dus, ga niet liggen kniezen en draaien maar stap uit bed en werk die to do-lijst af. Kledingkast opruimen, boekenkast uitzoeken, rommella in de keuken uitmesten, eindelijk dat fotoboek afmaken, schrijf iemand een brief – er is genoeg te doen. Je kunt van de nood maar beter een deugd maken, nietwaar.

Zin om te lachen?
Een persoonlijke favoriet is de site The Oatmeal. Een website van cartoonist en illustrator Matthew Inman. Het heeft niet veel zin om uit te leggen waarom dit zo grappig is, want goede humor laat zich nauwelijks uitleggen. Ga maar gewoon naar de site dus, klik op ‘random’ en de tranen van het lachen zullen snel over je wangen rollen.


PS: I Love You is een film waarbij ik nog steeds (ik zag ‘m al een keer of 8) schaamteloos hard moet huilen. Met geluid.

Zin om te huilen?
Maar dan niet huilen van het lachen, maar huilen van het huilen. Soms is het heerlijk om even een potje flink te janken. Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar zielige dierenfilmpjes, maar dat is dan meteen wel weer écht heel verontrustend en we willen je geen trauma’s aanmeten. Beter kies je voor een film, een goede tranentrekker. Films zijn nep dus zullen minder snel trauma’s en nachtmerries opleveren. PS: I Love You is een film waarbij ik nog steeds (ik zag ‘m al een keer of 8) schaamteloos hard moet huilen. Met geluid. The Notebook is ook zo’n klassieker waarbij niemand het droog houdt, of My Girl, UP, Big Fish of, the absolute klapper: The Fault in Our Stars. Echt níemand die het daar droog bij weet te houden.

Zin om helemaal niet meer in slaap vallen?
Want dat kan natuurlijk ook. Zet een serie op die zó hemeltergend spannend is dat het fysiek onmogelijk is om niet alles in één ruk achter elkaar uit te kijken. De volgende titels op (de Nederlandse) Netflix voldoen exact aan die eisen, en werden door ondergetekende vrijwel allemaal in één sessie uitgekeken.

Happy Valley (ideaal voor een nacht want heeft maar 6 afleveringen),
Broadchurch (ook maar 8 afleveringen),
Blacklist (het eerste seizoen wordt vanaf aflevering 5 ge-wel-dig),
Narcos (niet te missen natuurlijk),
The Missing (en ook hier, maar 8 afleveringen dus dat is een eitje),
The Fall (weer maar 6 stuks) en
How To Get Away With Murder.

Zin om toch nog zo snel mogelijk in slaap vallen?
Dan moet je om te beginnen toch echt je telefoon weg leggen, want beeldschermen houden je hersenen wakker. Zet een kop thee (liefst kruidenthee, dat bevat geen cafeïne), dat maakt je ook vaak rustig. Ga vervolgens weer in bed liggen, adem in door je neus en uit door je mond, probeer je hoofd leeg te maken en wat je ook doet, blijf heel rustig liggen en probeer steeds zwaarder te ademen. Je zal zien, de slaap komt op een gegeven moment vanzelf. (Of probeer dit trucje, waarmee je binnen een minuut (!) in slaap moet kunnen vallen.)

Of maak je op voor een nieuwe verslaving: de leukste vlogger van Nederland. Dit is 'em.