Begin juli was-ie daar. De nieuwe cover van de Amerikaanse Glamour waar Mila Kunis sans make-up op prijkt. Prachtig, uiteraard. Maar wel een leugen.

Nose, Lip, Cheek, Hairstyle, Skin, Chin, Forehead, Shoulder, Eyebrow, Eyelash,

De reden achter de cover? Mila Kunis wilde als 'zichzelf' erop staan. En dat is zonder make-up. Want, zoals ze in het interview laat weten, dat draagt ze in real-life dus ook nooit:

'I don't wear makeup. I don't wash my hair every day. It's not something that I associate with myself. I commend women who wake up 30, 40 minutes early to put on eyeliner. I think it's beautiful. I'm just not that person.'

En laten we eerlijk zijn, met zó'n gezicht en die jaloersmakende Bambi-ogen heb je ook niet veel nodig. Maar waarom vond Glamour het dan wel oké om flink in de weer te gaan met Photoshop en slimme belichting? En dan heb ik het niet over een photoshopsessie waarbij de neus plots op die van Barbie lijkt, maar de airbrush, die het allemaal toch nét even wat minder echt maakt.

Ik applaudisseer Mila Kunis toe om het feit dat ze zo poseert. Maar zelfs zij ziet er niet zo uit zonder maquillage. En het is oneerlijk om lezers dit wijs te maken. Needless to say dat Glamour op social media veel kritiek krijgt op het statement ('shame on you!') en talloze fans posten nu foto's van Mila op straat zonder make-up (oké, beetje flauw, maar ze proberen een punt te maken), wat toch wel even een verschil is.

Vraag ik me toch af wat Mila, die aardig wars is van het airbrushen van je uiterlijk, van deze cover vindt. Ze zal het wel goedgekeurd hebben, maar dit was vast niet écht de bedoeling. Of, zoals een gebruiker op Glamours instagrampagina laat weten:

'Taking down barriers and standards of beauty by removing make-up is great. Adding Photoshop takes us back into stage one.'

Amen.

Als je het doet, doe het dan écht.

Glamour is echter zeker niet het eerste tijdschrift of merk dat zich hier schuldig aan maakt. Kim Kardashian West deed een 'make-uploze' doch zwaar ge-photoshopte shoot...

instagramView full post on Instagram

... en ook Rachel McAdams (voor Allure) en Marion Cottilard (voor Vanity Fair) poseerden make-uploos, maar eigenlijk niet. De enige celebrity die hier al eens haar zegje over deed was Kerry Washington. De actrice werd met veel poeha 'make-uploos' afgebeeld op Allure, maar gaf later toe dat het toch niet écht zonder make-up was geweest:

'It is a no-makeup look but I do have some makeup on. I'm going to be honest because I think it's unfair when we tell women they should look like something that's not real.'

Hear hear! En dat is het nou precies. Van de doorsnee tijdschriftencover weet je dat het model slash de actrice die erop staat zo niet uit bed stapt (hetzelfde gaat op voor films, televisieseries en ga zo maar door). Maar het is erger om ons te doen laten geloven dat dat wel zo is.

Mila Kunis is jaloersmakend machtig prachtig, knap en haast perfect. Maar schotel ons wel de waarheid voor als je dan tóch die kant op wil gaan. Want daar is Mila ook gewoon veel te leuk voor.

Moet ik als afsluiter toch écht nog even Alicia Keys noemen, die pas ECHT zwaar bad-ass is als het om make-uploos gaat en heeft besloten nóóit meer een druppel foundation op te doen. Niet op covers, niet op albumhoezen, niet in video's, niet in real-life en niet op de rode loper. Kijk. Da's nog eens ballen hebben.