We houden allemaal van Orange Is The New Black's Piper, Crazy Eyes en Red, maar we zouden voor geen goud in dezelfde schuit willen zitten. Maar: een paar rechters hebben nu in Amerika een besluit genomen dat ervoor kan zorgen dat jij - als je je wachtwoord van Netflix deelt met je vrienden - óók crimineel bezig bent.

Hoe het zit:

Ene David Nosal, meldt Fusion, werkte als corporate recruiter bij een bedrijf waar hij geen promotie kreeg. Vervolgens startte Nosal zijn eigen concurrerende bedrijf en liet hij zijn voormalige assistent, die nog de inlogs had van het oude bedrijf, haar wachtwoord met hem delen, zodat hij nog steeds toegang had tot de database van het oude bedrijf. 

Klinkt illegaal, en dat was het ook, vonden drie rechters van de US Court of Appeals for the Ninth Circuit. De drie stelden dat de medewerkers de Computer Fraud and Abuse Act hadden overtreden. Motherboard merkt op dat deze wet over hacken gaat, niet per se over onschuldig gedeelde Netflix-accounts.

Maar! Kenners zeggen dat het besluit op zo'n manier is geschreven, dat het ervoor kan zorgen dat bedrijven als Netflix en HBO achter hun account-delende gebruikers aan kunnen gaan en ze kunnen aanklagen. (Niet dat dat iets is wat Netflix - vooralsnog - wil doen, want begin dit jaar zeiden ze er nog helemaal oké mee te zijn). Maar toch: het besluit zorgt er automatisch voor dat, op papier althans, ieder die een wachtwoord deelt, crimineel bezig is. 

Ai... In Amerika dus tóch even opletten wat je met je Netflix-account doet, en zodra er in Nederland een tricky uitspraak komt over wachtwoorden, zijn we de eerste om het je te vertellen. 

http://66.media.tumblr.com/62d0a791019cc347fb50dec07adb9f33/tumblr_np6ih6OMEU1uq2954o1_500.gif