Zo gebeurt er maar bar weinig, en zo worden er ineens twee grote Hollywoodfilms in ons kikkerlandje opgenomen. We wisten al dat Tom Hardy en Harry Styles op Urk vertoeven voor de opnames van het Tweede Wereldoorlog-epos Dunkirk. Maar, zoals je misschien wel gezien hebt op onze instagrampagina, Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson zijn óók in het land voor de opnames van The Hitman's Bodyguard:

instagramView full post on Instagram

Amsterdam wordt al een paar dagen op verschillende plaatsen bezet door een ware Hollywoodset, en Sam Jackson werd al sjeesend in een speedboot door de grachten gespot:

In de film speelt-ie een huurmoordenaar, en aan Ryan Reynolds (als bodyguard) de taak om hem te beschermen. Op een bad-ass motor blijkbaar:

Nederland doet zeer goede zaken, want ook de nieuwe oorlogsfilm van Christopher Nolan, Dunkirk, wordt as we speak hier geschoten. Wel een stukje verder weg, want de cast en crew heeft zich verzameld op en nabij Urk, voor een grote zeeslag op het IJsselmeer. Anders dan in Amsterdam is het daar echter hermetisch afgesloten en moet je geluk hebben als je hoofdrolspelers Tom Hardy, Cillian Murphy of, jawel, Harry Styles spot.

Maar! Het is toch iemand gelukt om (eindelijk!) duidelijke foto's te maken van de grote namen (HET HAAR! HET HAAR!):

Ook ging de voormalige One Direction-zanger op de foto terwijl hij op een terrasje zat in Zwolle. Ah gut:

Wij weten nu al: dit wordt te gek

Nog geen spoor te bekennen van Tom Hardy helaas en het schijnt dat Nolan en zijn mannen binnenkort weer vertrekken. Dammit. Maar hé, we zijn best verwend deze zomer. En da's niet zomaar.

Nederland heeft sinds 2014 namelijk 20 miljoen neegeteld om grote filmopnames naar ons land te krijgen. Dit is niet alleen goed voor promotie van Nederland, maar ook voor Nederlandse filmmakers, die dan zomaar eens een kans zouden kunnen krijgen om aan een grote Hollywoodfilm mee te werken. Leuk feitje: Hoyte van Hoytema is de director of photography van Dunkirk. Nu komt dat echter niet door deze regeling, want Nolan werkt vaker samen met de Nederlander (en is al een grote naam in Hollywood), maar hé, toch iets om trots op te zijn.

De opnames van The Hitman's Bodyguard in Amsterdam levert onze hoofdstad zo'n drie miljoen euro op, maar de echte klapper gaat gemaakt worden als Nederland écht op de kaart wordt gezet als filmland. De filmcommissaris van Amsterdam, Simon Brester, laat aan AT5 weten dat de winst op lange termijn zich zal uiten in het vestigen van filmbedrijven in de stad maar ook 'om bepaalde filmbeurzen en dan gaat het om honderden miljoenen'. Dat zouden we echter pas over een paar jaar kunnen verwachten.

Het schijnt dat er volgend jaar en eind dit jaar nog meer Hollywoodfilmopnames in Nederland op stapel staan, dus grote kans dat je de komende tijd een bekende acteur tegen het lijf loopt. Niet vervelend toch?