Kruip je liever op de bank met een goed boek dan dat je met jan en alleman de hort op gaat? Dan hebben we goed nieuws voor je. Onderzoekers van de National Institutes of Health in Bethesda, Maryland concludeerden dat als je van nature verlegen bent, je een verhoogde positieve hersenactiviteit hebt. Klinkt leuk hoor, maar wat zijn daar de voordelen van? Nou, je hebt daardoor onder andere aanleg om een betere vriend én baas te zijn in de toekomst. #win.

Dat zit zo. Hoe verlegener je bent, hoe meer je nadenkt en hoe meer gedachten je voor jezelf houdt. Gevolg daarvan is dat je meer de tijd neemt om informatie te verwerken en meer plezier beleeft aan de dingen die je meemaakt. Eigenlijk sta je je brein toe om van de hak op de tak van hersenspinsel naar hersenspinsel te springen, wat uiteindelijk leidt tot een sterker ontwikkeld ‘genotscentrum’, het deel van de hersenen waar we als het ware beloond worden. Oftewel: je wordt er gelukkiger van.

Ben je vaak op jezelf, dan ben je logischerwijs ook minder afhankelijk van anderen. En wat blijkt: je kunt ook beter één-op-één omgaan met mensen dan wanneer je níét verlegen bent. Dit betekent dan ook weer dat je een betere vriendin bent én een betere lover. Win-win.

Helemaal niet zo’n vervelende eigenschap after all, die verlegenheid.

Dit is het geheim van de ochtendmens >