Ooit opgemerkt dat sporters – met name olympiërs – op hun medaille bijten als ze op het podium staan? Eerst dacht ik dat het toeval was, maar opeens begon in een patroon te zien: atleet na atleet zag ik hun nieuwe, net gewonnen medailles in hun mond stoppen. Daar moet een reden voor zijn. Dus ging ik op zoek naar de reden achter deze bizarre feestelijke gewoonte.

Here's the deal: omdat goud zachter is dan andere (edel)metalen is dé manier om erachter te komen of goud 'echt' is – je raad 'm al – erin bijten. Heb je de real deal te pakken, dan blijft er een kleine afdruk van je tanden in het goud staan.

De meeste medaillewinnaars vinden de symboliek van de plakkaat waarschijnlijk belangrijker, dan het materiaal waarvan 'ie gemaakt is – maar waarom zien we dan iedereen, van zwemmers tot judoka's, hun tanden in hun medailles zetten op het (olympische-)podium?

Het is dus the money shot voor de media. 'Het is uitgegroeid tot een obsessie met de fotografen,' aldus David Wallechinsky, president van het International Society of Olympic Historians, tegen CNN. 'Ik denk dat ze het een iconisch plaatje vinden, iets wat sowieso verkoopt. Ik denk niet dat het iets is wat de atleten uit zichzelf zouden doen.' Hij voegde eraan toe dat het vooral populair onder zwemmers is.

Zo; mysterie ontrafeld.

Van: Good Housekeeping US