Lees het stuk hier, maar in het kort: Amber Heard vroeg de scheiding aan, zei dat ze mishandeld werd en doodsbang was voor Johnny Depp, en het internet splitte op in twee kampen waarbij het merendeel Team Johnny was, want die Amber zal het allemaal wel verzinnen om extra veel cash uit de scheiding te slepen. Vond, en vind, ik een vrij walgelijke opstelling, die bovenal extreem schadelijk is voor het imago van de mishandelde vrouw.

'Ze zit hem uit te lokken en op te nemen die bitch.'

Toen ik dat schreef waren er nog maar weinig feiten boven tafel gekomen. Ik kreeg dan ook best wat reacties van mensen die zeiden dat wat ik deed, zonder meer Team Amber zijn, net zo kwalijk is als zonder meer Team Johnny zijn. En daar zit wat in, ware het niet dat vrij snel daarna het ene na het andere wapenfeit naar boven kwam, waaruit bleek dat Johnny wel degelijk wapperende handjes heeft. Een paar dagen geleden kwam er een nieuwe video boven water, ditmaal opnames die door Heard stiekem zijn gemaakt, in hun keuken, en waarbij we Johnny strontlazerus tegen keukenkastjes zien meppen, boos loopt te schreeuwen en het filmpje eindigt met een omver gegooide iPhone, warrige beelden en een hoop spanning in de lucht. Ik zag dat en dacht: 'Há, nu is iedereen Team Amber, het bewijs is geleverd, die Johnny is een doodenge hoog ontvlambare engnek.'

But no. Op de Facebookpagina van een populaire Nederlandse website werd het filmpje gedeeld, en hieronder een bloemlezing van de reacties die mensen achterlieten.

'Valt allemaal wel weer mee. Ze had hem gewoon een beuk kunnen geven.'

'Vind 't wel meevallen. Volgens mij doet 'ie haar niets.'

'Met spullen gooien is niet erg schokkend hoor.'

'Ze zit hem uit te lokken en op te nemen die bitch.'

'Ik geloof er geen zak van! Weer een typisch gevalletje van iemand die aandachtsgeil is.'

'Bedrieglijk wijf is het haha ik zou ook schijtziek worden van zo'n schijnheilig manipulatief wijf.'

'Opnemen zodat ze er daarna geld voor kan krijgen? Misschien voorbedachte raden?'

'Nou zo erg is dit nou ook weer niet.'

Van de 61 reacties is een goede 90% van deze aard, en mijn mond viel open van verbazing. Nu hebben we overduidelijk bewijs van de agressie van Depp, en nog stééds vallen we Heard aan dat ze een golddigger is? En dat niet alleen, dat zíj het uitlokt? Hoe kán dit in godsnaam?

Hij dronk steevast teveel, was agressief, sloeg haar, en nu was het genoeg.

We pakken er even een andere zaak bij. Begin deze maand dook er een video op waarin we zien dat Lindsay Lohan door haar toenmalige verloofde op grove wijze aan haar arm wordt gepakt na een ruzie in hun auto. Daags erna deelde Lohan in een statement mede dat ze de verloving heeft afgebroken, want dit was geen incident, dit was vaker gebeurd. Hij dronk steevast teveel, was agressief, sloeg haar, en nu was het genoeg. Maar deze hele episode heeft verrassend weinig pers gehad. Waarom is dat?

Omdat, volgens onder andere dit artikel van Nylon, we sterke voorkeuren voor een slachtoffer hebben. Lohan heeft een nogal lang verleden met drugs, drank, verkeerde vriendjes, verkeerde beslissingen – kortom, ze zal het er wel naar gemaakt hebben. Amber Heard op haar beurt is een jonge actrice die een paar mooie rollen heeft gespeeld, maar die vallen in het niet bij het imposante CV van Depp, wereldwijde publiekslieveling die hij is. Dat Lohan zoiets overkomt verwachten we eigenlijk wel, dat Depp zoiets zou doen willen we niet geloven – het is dan ook maar makkelijker om ervanuit te gaan dat het slachtoffer het zélf heeft uitgelokt, of op welke manier dan ook schuld draagt aan de mishandeling die haar wordt aangedaan.

In dit stuk van The Vine wordt dit uitgebreider beschreven, en wordt de Lohan-zaak ook vergeleken met de Nigella Lawson-zaak van een paar jaar geleden. Lawson is een publiekslieveling, als háár iets overkomt schreeuwen we moord en brand, maar als we je niet zo super lachen vinden is het vooral je eigen schuld en zal je het er wel naar gemaakt hebben.

Ik hoop dat het evident is dat er echt heel veel mis is met deze situatie. Een slachtoffer van huiselijk geweld is altijd enkel en alleen een slachtoffer, niet een dader. Net als dat een slachtoffer van verkrachting het nooit 'uit kan lokken' door een kort jurkje te dragen of teveel te drinken. Zolang mensen met hun vingertjes blijven wijzen naar wat de getroffenen allemaal verkeerd zouden hebben gedaan, gaan de daders vrijuit. En dat is echt een extreem zorgelijke zaak.

Dit is het laatste nieuws over de zaak Amber Heard/Johnny Depp >