Want de Belastingdienst heeft heus wel door dat er opeens uit het nieuws allemaal nieuwe beroepen ontstaan, en dat de beoefenaars van die nieuwe beroepen dikwijls net een beetje vals spelen als het om belasting gaat. Want, wanneer ben je een professionele vlogger/blogger, en dus een ondernemer, en wanneer blijft iemand een hobbyist? Die laatste hoeft geen of nauwelijks inkomensbelasting over de eventuele vergaarde euro's, maar die eerste wel. Alleen, de grens is vaag, en per geval verschillend.

Tegenwoordig hebben zóveel mensen een blog, en ook wanneer je daar niet direct harde euro's voor krijgt; ook spullen moet je opgeven bij de Belastingdienst. En dat, dat is een heikel puntje. Want geef me een blogger of Instagrammer die géén zakken vol met goodies krijgt thuis gestuurd. En ja tja ja, eigenlijk moet daar dus maar mooi melding van gedaan worden, want betaling in natura is óók betaling.

Het kan je dus zomaar gebeuren dat je een fikse naheffing krijgt, en dat wil je niet.

De Belastingdienst loopt dus poen mis, zo blijkt uit een interne memo die de NOS onlangs in handen kreeg. Niet dat ik dat nou zo héél zielig voor ze kan vinden, maar het is vooral ellende voor degene over wie dit gaat. Want het kan je dus zomaar gebeuren dat je een fikse naheffing krijgt, en dat wil je niet. Dus dachten wij, we gaan dit uitzoeken zodat jullie allemaal op de hoogte zijn, keurig weten waar wel en waar niet belasting over betaald hoeft te worden, en dan is de Belastingdienst ook blij want die krijgen weer extra centen.

Tenminste, dat was het idee. We belden met de dames en heren van de blauwe enveloppen, stelden ze de benodigde vragen, werden verzocht de waslijst even 'op de mail te zetten' en kregen een paar dagen later, toen het hete nieuwsvuur gedoofd was, een soort van algemeen en zeer bondig antwoord op onze uitgebreide vragen, wat vooral een verzameling vaagheden is. Komt 'ie:

[…] De regels voor bloggers, vloggers en instagrammers zijn niet anders dan voor anderen. Wanneer iemand een ondernemer is, is zeer afhankelijk van het geval. Doe je meer dan hobbymatig bloggen en vloggen? Krijg je producten of kleine bedragen in ruil voor je werk? De individuele feiten en omstandigheden bepalen of je inkomsten moet aangeven. […]

Ja, daar heb je dus precies niets aan. Maar de basis is dit: als jij dusdanig veel geld en spullen krijgt voor diensten die jij levert (video's maken, foto's op Instagram met benoeming van merk X, een blogpost schrijven, etc) dat je er redelijkerwijs van kunt leven, dan is de kans groot dat je als een onderneming wordt gezien, en dat je daar dus inkomensbelasting over moet betalen.

De Belastingdienst heeft een soort tool om te testen of je een ondernemer bent, die kun je hier doen. Kijk, het láátste wat je wil is gedoe. De Belastingdienst is het meest ondoorgrondelijke instituut van Nederland, die het absoluut niet makkelijker maakt, maar je hebt er maar mee te dealen. Hou je dus maar zoveel mogelijk aan de regels, dat maakt het namelijk wél makkelijker.