Esmee Langereis is wijnjournalist (oa ELLE Eten, Harper's Bazaar) en 'co-palet' van Harold Hamersma voor De Grote Hamersma - de wijnkoopgids van Nederland waarvan er deze maand een nieuwe editie verschijnt, vergezeld van een handige en vernieuwde app. Daarvoor moet ze in een paar maanden tijd meer dan duizend wijnen proeven en beschrijven. 'De enige manier om te weten of een wijn goed of slecht is, is door hem te proeven.' Haar tips:

1. Probeer erachter te komen wat je lekker vindt. Best heel lastig, er zijn zo ontzettend veel wijnen. Proef veel, vraag, probeer je smaak te omschrijven en gebruik gidsen en apps.

2. Hét geheim: ga op zoek naar een winkel (kan de slijter op de hoek zijn, of een online-importeur) met dezelfde smaak als jij. Hij is in feite je curator. Heb je die eenmaal gevonden, dan kun je eigenlijk alles uit zijn winkel kopen.

3. Koop online. Doe je met kleren toch ook? Waarom zou je met flessen gaan lopen zeulen als het ook zo kan?

4. Ga naar proeverijen en laat je goed voorlichten, ook in restaurants: vertel de sommelier of de ober waar je zin in hebt 'fris wit', 'fruitig rood' en noem je budget. Hij of zij kent de kaart.

5. Nee: echte pareltjes kun je niet bij de supermarkt niet vinden en ja: de prijs is vaak wél een indicatie.

Ik heb een lijstje gemaakt van mijn favoriete moderne, gewaagde wijnen, richting de vin naturel. Is dat ook jouw smaak, dan kun je de wijnen uit dit lijstje blind (online!) bestellen. En dan weet je: dit zijn de importeurs die bij mij passen.

Is dit iets te wild naar jouw smaak, ga dan op zoek naar een curator met een klassieker profiel. Bijvoorbeeld andrekerstens.nl, anfors.com of okhuysen.nl.

Cheers.

< €15

ROOD - Coteaux du Languedoc La Clape L'épervier rouge 2012, € 14,50 bij Vinoblesse

ROSE - Gressac Alézan 2015, € 14,75 bij daxivin

WIT - Ca' Rugate | Soave Classico "San Michele" 2015, € 10,50 bij enoteca sprezzatura

BUBBELS - Cavaliera Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOP (bio), frizzante, € 9,95 bij DeWijntherapeut.nl

€ 15 - € 30

ROOD - Domaine de Bel Air, Bourgueil, Clos Nouveau 2011 (monopole), € 33,50 bij Smaakimporteur

ROSE - Susucaru € 21 bij Frank Cornelissen, wilde wijnen

WIT - Mosse, Les Bonnes Blanches, € 26 bij Bolomey

BUBBELS - Bauchet Origine (NV), vanaf € 29 bij clara's champagnes

giphyView full post on Giphy