Ergens in de afgelopen jaren besloten meerdere vrouwen tegelijkertijd dat er geen enkele reden was om hun yogabroek uit te trekken ná de yogales. Want iets dat comfortabel zit tijdens een downward facing dog, zit pas écht lekker op een barkruk/schoolbank/bureaustoel/luie stoel.

Hun voorbeeld deed volgen. Want ik weet niet hoe het in Amsterdam is, maar hier in New York is de yogabroek overal en in iedere denkbare vorm. Van hip (denk: sexy cut outs op de dijen) tot klassiek (denk: zwart of donker paars, met iets uitlopende pijpen). De pants past iedereen. En dan bedoel ik ook echt iedereen.

De yogabroek past de twintigers in SoHo, die drie keer in de week naar SoulCycle gaan. De moeders van middelbare leeftijd in mijn buurtje in Brooklyn, die op zondagochtend een meditatielesje volgen. En alles wat daar tussenin, onder, boven, naast of tegenover zit.

501 in stretchstof

Niet alleen in New York, maar in heel Amerika hebben vrouwen hun yogabroeken met heel veel liefde omarmd. Zoveel dat zelfs Levi's, maker van de allereerste spijkerbroek, zich vorige maand genoodzaakt zag om voor het eerst in 143 jaar de klassieke, stroeve spijkerstof in te ruilen voor stof met stretch. Een broek die eruitziet als een 501, maar aanvoelt als een yogabroek dus. Want dat is wat de meerderheid op dit moment lijkt te willen.

Toch is de yogabroekenhype eigenlijk sinds vorige week pas écht compleet. Toen ontstond de eerste #YogabroekenRel. De ophef begon toen ene Alan Sorrentino in het plaatsje Bennington, Rhode Island besloot een open brief naar de lokale krant te sturen. Zijn boodschap: vrouwen, trek die yogabroek uit want je ziet er niet uit. Of, sorry, hij zei het nog iets eloquenter:

'Not since the mini-skirt has there been something worn by so many women who should never have it on in the first place,' aldus Meneer Sorrentino die de broek bij vrouwen ouder dan twintig jaar 'bizarre', 'disturbing' en 'innapropriate' noemde.

Je kunt misschien wel raden wat er volgde.

Yup.

Een heleboel boze, yogabroekendragende vrouwen.

Eerst in Bennington zelf waar honderden vrouwen zondag uit protest de Yoga Pants Parade liepen. Bestemming: het huis van de brievenschrijver.

instagramView full post on Instagram

En toen in de rest van het land – toen Twitter er lucht van kreeg.

Slecht getimed geintje

Het grappige, of nee, schrijnende, is wel dat de brievenschrijver claimt de brief voor de grap te hebben geschreven. Een broodnodig geintje in deze 'politiek zware tijden', noemde hij het.

Maar wellicht is het niet de beste getimede grap wanneer een van de twee presidentskandidaten om de andere tweet vrouwonvriendelijk en ronduit creepy is?

De brief vormt in ieder geval een mooie aanleiding voor ons vrouwen om – nogmaals – heel hard te roepen dat onze lichamen van ons zijn, en we er dus mee doen wat wij willen. Iets dat niet vaak genoeg gezegd kan worden op dit moment.

En de volgende keer dat je besluit je yogabroek aan te houden na de les, ben je dus niet lui maar maak je een statement. Hoe mooi is dat? #YogaPantsParade.