Er is al veel gezegd en geschreven over Melania Knauss-Trump (geboren als Melanija Knavs) – van haar (pikante) modellencarrière tot haar huwelijk met de nieuwste president van de Verenigde Staten. Maar deze dingen wist je geheid nog niet over haar:

1. Knauss werd in 1970 geboren in voormalig Joegoslavië (in Sevnica in de Sloveense regio Posavje). Haar vader, Viktor Knavs, beheerde meerdere auto- en motorfietsenwinkels en haar moeder Amalija was een modeontwerpster.

2. Ze spreekt vijf talen. Melania spreekt vloeiend Sloveens, Engels, Frans, Servisch en Duits. (Juicy: de reden dat ze niet veel in het openbaar praat zou zijn door haar dikke accent.) Ze is de eerste first lady die opgroeide in een communistische natie, en de tweede die überhaupt uit het buitenland komt. Louisa Adams ging, als Britse vrouw van de zesde president John Quincy (die van 1825 tot 1829 president was), haar voor.

3. Haar modellencarrière begon al vroeg. Toen Melania slecht vijf lentes jong was, liep ze haar eerste catwalkshow. Op haar 16e verscheen ze voor het eerst in een commercial, haar grote doorbraak volgde een jaar daarop toen ze op 17-jarige leeftijd de bekende fotograaf Stane Jerko ontmoette. Op haar 18e tekende ze een modellencontract in Milaan.

4. Melania is (letterlijk) zo gek nog niet. Ze studeerde af aan de universiteit in Slovenië met een diploma in design en architectuur. Daarna vervolgde ze haar modellencarrière en pendelde tussen Parijs en Milaan – waar ze (cover-)shoots heeft gedaan voor magazines als ELLE, Vogue, Harper's Bazaar, Self en Vanity Fair. Ze veranderde is die tijd haar achternaam van Knavs naar Knauss en verhuisde in 1996 naar New York.

5. Ze is Donald Trumps derde vrouw. De twee kregen een relatie in 1998 en trouwden in 2005 – een jaar later beviel ze van hun zoon Barron, die nu tien jaar oud is. Donald was daarvoor getrouwd met Marla Maples (van 1993 tot 1997), een tv-persoonlijkheid, voormalige schoonheidskoningin en moeder van hun dochter Tiffany Trump. Het stel ontmoette elkaar toen hij nog getrouwd was met zijn eerste vrouw, de Tsjechoslowaakse Ivana Zelnickova, met wie hij in 1977 het huwelijksbootje in stapte. Met haar heeft Trump drie kinderen: Donald Trump Jr., Eric en Ivanka.

Barron & Melania Trumppinterest
Getty Images
Barron & Melania Trump

6. Haar relatie met Trump begon niet rooskleurig. Ze ontmoetten elkaar in november 1998 bij een Fashion Week-feestje in New York. Donald, 24 jaar ouder dan zij, was dus net gescheiden van zijn tweede vrouw en kwam met een andere date naar het feest. Aan People Magazine zei Trump destijds: 'I saw Melania and I said, "Who is that?". She was a very successful model. She was terrific. I tried to get her number, and she wouldn't give it to me.' Afijn, de rest is geschiedenis.

Donald & Melania in 1998pinterest
Getty Images
Donald & Melania in 1998

7. Jackie Kennedy is haar grote voorbeeld. In 1999, toen Donald (haar toenmalige vriendje) overwoog zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, beschreef Melania tegen de New York Times hoe ze de rol van first lady voor zich zag: 'Ik zou het zeer traditioneel zijn. Net als Betty Ford of Jackie Kennedy. Ik zou hem steunen.'

8. Ze is de eerste first lady die naakt heeft geposeerd. Drie jaar voordat ze Donald Trump ontmoette, poseerde ze naakt voor een Franse mannenblad GQ. Fotograaf Jarl Alé de Basseville, die destijds de foto's nam, vindt de beelden 'beauty and not porn'. Bekijk hier de volledige shoot en oordeel zelf.

GQ (januari 2000)pinterest
Jarl Alé de Basseville
GQ (januari 2000)

9. Ze is inmiddels zakenvrouw en heeft haar eigen business aardig op orde. In 2010 lanceerde ze haar horloge- en sieradencollectie, Melania Timepieces & Jewelry, en in 2013 debuteerde ze met een huidverzorgingslijn, Melania Caviar Complexe C6, die ze gepromoot had in de programma's van Trump: The Celebrity Apprentice en The View.

10. Ze houdt niet van de spotlights. Nou ja, als het politiek aankomt dus. Toen Donald zijn kandidaatschap aangekondigd, maakte Melania duidelijk dat ze niet van plan was om een deel van de campagne. Zo vertelde ze onze Amerikaanse collega's van Harper's Bazaar:

'I'm choosing not to go political in public because that is my husband's job. I'm very political in private life, and between me and my husband I know everything that is going on. I follow from A to Z. But I chose not to be on the campaign. I made that choice. I have my own mind. I am my own person, and I think my husband likes that about me.'

11. Ze is de minst populaire presidentiële echtgenoot sinds Hillary. Volgens een Washington Post / ABC News-poll, is de 46-jarige de minst populaire partner van een presidentskandidaat sinds Hillary Clinton.

12. De Clintons waren aanwezig op haar huwelijk. Geen grap. Bill en Hillary Clinton stonden op de guest list samen met 348 andere gasten voor het huwelijk van Melania en Donald op het Mar-a-Lago landgoed van de Amerikaanse miljardair in Palm Beach, Florida in 2005. De bruid droeg een jurk van Dior à $100.000, bezaaid was met 1.500 kristallen, die een 'legendarische' 550 uur duurde om te maken.

Melania in haar trouwjurk (2005)pinterest
Getty Images
Melania in haar trouwjurk (2005)

Hmmm… Interessant type, die Melania. Volgend jaar trekt ze The White House in en zal de rol van first lady van de Verenigde Staten gaan vervullen vanaf 20 januari 2017. Dan neemt ze het stokje over van Michelle Obama.

We vast en zeker nog veel meer van horen én zien van Melania Knauss-Trump. Te beginnen bij vanavond, in Editie NL, waar Cécile Narinx – hoofdredacteur van Harper's Bazaar en voormalig hoofdredacteur van ELLE – de kledingstijl van de nieuwe first lady onder de loep neemt.

Geschokt? Dit zijn de 11 redenen waarom Donald Trump de verkiezingen won >