Stemde Taylor Swift op Donald Trump? Het verhaal gaat de afgelopen dagen rond op social media. Net als een foto van de zangeres met een Make America Great Again-petje op haar hoofd.

Is het waar? De foto is in ieder geval hartstikke nep. En het nieuwsartikel dat door veel Trump-aanhangers wordt gedeeld en geliked op Facebook, ook. Het enige dat we zeker weten in dit geval is dát Taylor vorige week heeft gestemd. Op wie is niet bekend (zelfs al droeg Taylor een truitje dat volgens sommigen een ode aan Hillary Clinton was, maar ook dat kan natuurlijk complete b*llshit of puur toeval zijn).

Taylors stemgedrag is een van de vele nep-nieuwsberichten die rondgaan op social media over de verkiezingen. Nieuwsberichten die, aldus de consensus de afgelopen dagen, hebben bijgedragen aan de verkiezing van Donald Trump. Zelfs President Obama zei deze week hoe gevaarlijk en misleidend nep-nieuws kan zijn.

Want er waren ontelbare artikelen die volop werden gedeeld op Facebook en Twitter rondom de verkiezingen, die niet waar waren. Over de zogenaamde misdaden die Clinton heeft begaan bijvoorbeeld (ze heeft meerdere mensen omgelegd, mocht je het hebben gemist). Of over verkiezingen die gestolen zouden worden (tot Trump won). En, nog gevaarlijker, er verschenen zelfs advertenties die beweerden dat mensen konden stemmen via sms, alsof het The Voice was ('voor Hillary, sms 'Pantsuit AAN' naar 55555').

Oh, en dan was er nog het feit (jaja) dat niemand minder dan Kurt Cobain deze verkiezingsuitslag decennia geleden al voorspelde. Ja heus, kijk maar:

[facebook ]https://www.facebook.com/829091240538843/photos/a.829094253871875.1073741828.829091240538843/1027073934073905/?type=3&theater[/facebook]

Dat er Curt in plaats van Kurt staat, maakt niet uit. Mensen lepelen blijkbaar op wat ze graag willen geloven.

Kijk ook naar de comments onder het artikel over Taylor Swift - allemaal mensen die 'trots' op haar zijn en vinden dat ze het zo mooi verwoordt. Dat een van haar quotes in eerdere artikelen al aan Denzel Washington en Brad Pitt werd toegeschreven, maakt niet uit. Mensen lezen wat ze willen lezen.

Dat zegt ook Paul Horner, een man die het internet al twee keer wist te overtuigen dat hij Banksy is (is hij niet) en zijn geld verdient aan het verspreiden van nepverhalen. In een interview met The Washington Post zegt hij medeverantwoordelijk te zijn voor de verkiezingsuitslag, hoezeer hij dat ook betreurt. Hij hoopte dat zijn artikelen als satire zouden worden opgevat, in plaats daarvan werden ze verspreid als waarheid, zelfs door medewerkers van Trump.

'I thought they'd fact-check it, and it'd make them look worse. I mean that's how this always works: Someone posts something I write, then they find out it's false, then they look like idiots. But Trump supporters — they just keep running with it! They never fact-check anything! Now he's in the White House. Looking back, instead of hurting the campaign, I think I helped it. And that feels [bad].'

Hoe voorkom je dat je niet in een nepverhaal trapt? The Huffington Post had deze week een fijn artikel met handige tips. De belangrijkste tip: LEES. Lees voor je het op Facebook deelt. En check de bronnen en de website waar het nieuwtje vandaan komt.

Daarnaast gaat Facebook er, aldus Mark Z., ook wat tegen doen.

Maar social media is uiteraard niet alleen maar slecht of gevaarlijk. Want de afgelopen week was ook een hele goede week voor gloednieuwe memes over de bromance tussen Barack Obama en Joe Biden. Een paar van de beste:

xView full post on X

Oh Joe, we gaan je missen!