De 2016-editie van de beroemdste kalender ter wereld was al een vreemde eend in de bijt. Topfotograaf Annie Leibovitz kreeg toen de vrije hand en verruilde naakte topmodellen (Pirelli's handelsmerk om het zo maar te zeggen) voor vrouwen die iets bijzonders bereikt hebben. Met kleren áán. Oké, behalve Amy Schumer dan. (De comedienne ging wél uit de kleren en poseerde op een onderbroekje na naakt op een kruk, drinkend uit haar Starbucks-beker.)

Maar toch, de toon was gezet. Een interessante toon, als je het mij vraagt. De Pirelli-kalender draaide niet meer om het zo smaakvol mogelijk in beeld brengen van naakte topmodellen. Maar om het vieren van vrouwen die niet zozeer geliefd zijn om een knap naakt voorkomen, maar om wie ze zijn, wat ze doen en waar ze voor staan.

Enter de kalender voor 2017. Zojuist werden de eerste foto's van het collector's item 'gelekt' en ze zijn niet alleen bijzonder mooi (dit keer stond icoon Peter Lindbergh achter de camera), maar staan ook volledig in het teken van - en ik citeer Pirelli - 'personality, sensitivity and the guts to be yourself'.

BLOTER DAN BLOOT

Dat laatste moet je heel, héél letterlijk nemen. Lindbergh legde de top van 40-, 50-plus Hollywood op de gevoelige schijf vast, zonder zichtbare make-up en overdreven Photoshop-praktijken. Of, zoals team Pirelli het zelf zegt: 'Lindbergh legt de ziel van een celebrity Hollywood-cast bloot, waardoor ze naakter dan naakt zijn'. En dat dus met kleren aan.

De reden? 'Society's ideal of perfection is impossible to achieve.' Aldus Lindbergh.

'Emotional' is de titel van deze Pirelli-kalender voor 2017 geworden. En de line-up doet klapperen met oren. Julianne Moore, Robin Wright, Uma Thurman, Penélope Cruz, Helen Mirren, Kate Winslet, Charlotte Rampling en Nicole Kidman vormen de club Hollywood-iconen 'op leeftijd', maar ook 'jonkies' Léa Seydoux, Alicia Vikander, Jessica Chastain, Rooney Mara, Lupita Nyong'o en Zhang Ziyi zijn van de partij. Special guest is dit keer Anastasia Ignatova, een Political Theory professor aan de Moscow State University.

Bekijk hieronder de eerste beelden én een behind-the-scenes-video die zojuist werd vrijgegeven, waarin de dames zelf vertellen hoe het is om voor Peter Lindberghs lens te staan en onderdeel te zijn van deze bijzondere boodschap. Mijn favoriet is by far Robin Wrights foto. Maar ook Julianne Moore is prachtig. Waarom er voor Nicole Kidman is gekozen is mij een beetje een vraag, aangezien zij dankzij flink wat botoxbehandelingen haar échte zelf al lange tijd geleden achter zich liet. Maar mooi is haar portret desalniettemin, en bovenal: ze zal de enige van de club niet zijn...

Het is overigens al de derde keer in zijn carrière dat Lindbergh de eer kreeg voor Pirelli te schieten, in 1996, 2002 en 2017 dus. En dat maakt hem (een ongetwijfeld trotse) recordhouder.

instagramView full post on Instagram

PIRELLI-KALENDER 2017 - BEHIND THE SCENES