Koffie-expert Belle Montanus, kwaliteitsmanager bij Bocca Coffee, weet dat precies.

Versgemalen 'De lekkerste koffie zet je met versgemalen bonen. Koffie verliest namelijk binnen vijftien minuten na het malen zestig procent van zijn aroma's. Koop daarom een zak met bonen om thuis zelf, elektrisch of met de hand te malen of laat ze in de winkel malen en berg de koffie thuis goed op.'

Bewaartips 'Bewaar gemalen koffie altijd goed afgesloten, liefst vacuüm, bijvoorbeeld in tupperware. Licht en zuurstof zijn vijanden van koffie; kies een koele en donkere plek zoals een keukenkastje. Niet in de koelkast, dat zorgt voor vocht, klonten en een bittere smaak. Gemalen koffie kun je maximaal twee weken bewaren.'

Branding 'Koffie heeft de beste smaak binnen één tot zes weken na het branden. Als Direct na het branden zitten er namelijk gassen in die een paar dagen nodig hebben om te verdampen. Versgebrande koffie is er in twee varianten: een lichte branding voor filterkoffie en een donkere branding voor espresso. Kies de branding die bij jouw apparaat past – dit heeft te maken met de druk van het apparaat – anders smaakt het resultaat bitter of zuur.'

Licht en zuurstof zijn vijanden van koffie; kies een koele en donkere plek zoals een keukenkastje.

Koffiezetten 'Heb je een filterzetmachine? Spoel dan eerst de filter door met heet water om de papiersmaak weg te halen. Doe de versgemalen koffie in de filter, giet er een klein beetje kokend water op en wacht 30 seconden om de smaak te verbeteren. Er verschijnen belletjes, dit zijn gassen die vrijkomen. Daarna kun je rustig de rest van het water erop schenken. Niet te langzaam, dan wordt de koffie bitter. En niet te snel, dan stort het water erdoorheen zonder smaak op te nemen. Ik adviseer zes tot acht gram koffie per 100 milliliter water.

Tip: weeg één keer een lepel af en gebruik die als maatstaf. Heb je een espressomachine? Dat gaat thuis vaak mis door slecht onderhoud. Zorg dat het apparaat goed schoon en droog is. Anders geef je een oude koffiesmaak aan je nieuwe koffie. Belangrijk is het recht aandrukken van de koffie in de houder, anders loopt het water er aan één kant doorheen en gaat het mis met de smaakbalans. Gebruik 10 gram koffie voor een enkele espresso. Zorg altijd dat je gelijk het water aanzet als de koffie erin zit, de temperatuur loopt namelijk op tot zo'n 95 graden en dan verbrandt de koffie.'

Hoe kies je de juiste wijn? Wij weten het.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE.