Waarom je écht geen peace-teken meer moet maken op foto's

Geen peace-tekens meer op foto's, vanaf nu.

Laten we wel wezen: het peace-teken was leuk toen je vijftien was, niet meer zo charmant nadat je de leerplichtige leeftijd bent ontgroeid. Desondanks: je bent weleens wat dronken, of het kan gebeuren dat er toch quasi-ironisch weleens een peace-teken tussendoor glipt.

En dat moet je dus niet meer doen, waarschuwt Vocativ ons. Door jouw lollige peace-teken kan je identiteit namelijk worden gestolen. Dat concludeert het Japanse National Institute of Informatics (NII), dat stelt dat een foto met goede belichting en een goede afstand zo scherp kan worden ingezoomd, dat je vingerafdruk kan worden nagebootst.

Advertisement - Continue Reading Below

Als je nadenkt over hoe steeds vaker je vingerafdruk als login of betaalbewijs wordt gebruikt - bij het openen van je telefoon bijvoorbeeld, of het confirmen van een betaling -, wordt dat een eng verhaal.

Onderzoeker Isao Echizen aan de Japanse krant Sankei Shimbun:

'(...) just by casually making a peace sign in front of a camera, fingerprints can become widely available'

Hij voegt daaraan toe:

'Fingerprint data can be recreated if fingerprints are in focus with strong lighting in a picture.'

Japan zou Japan niet zijn als het niet een techniek zou ontwikkelen waardoor vingerafdrukken niet zichtbaar zijn, maar je wél peace-tekens kunt blijven maken. Die techniek laat alleen nog twee jaar op zich wachten, dus tot die tijd stellen we voor dat je het peace-teken in zijn geheel links laat liggen.