Toen ik een paar dagen na de verkiezingen hier schreef hoe erg ik het vond dat mijn zoon, geboren in het Amerika van Obama, zijn eerste verjaardag zal vieren in het land van Trump, kreeg ik één negatieve reactie op Facebook. Een Nederlandse kennis hier in New York deelde mijn verhaal en noemde het aanstellerij, want zo'n ramp was het niet, President Trump. Sterker nog, eigenlijk was President Trump geweldig, aldus mijn Facebook-kennis.

Ze is tot nu toe de enige (Nederlander, Duitser, Rus of Amerikaan) die ik hier in New York ken, die dit vindt (en ruiterlijk toegeeft). Toen ik één dag na de verkiezing op de gedeelde werkplek kwam waar ik werk, droeg iedereen zwart. Onbewust. Mensen waren verslagen, verdrietig en oprecht bang. En dat zijn ze nog steeds. Vlak na 1 januari wenste een collega ons allemaal een gelukkig nieuwjaar, om daar aan toe te voegen 'of nou, gelukkig...'.

Als ik het met New Yorkers over hun nieuwe president heb, zeggen ze op een gegeven moment standaard 'jullie Nederlanders zullen wel denken dat wij gek zijn geworden'. En dan is het aan mij om ze te mogen uitleggen dat wij ook een Trump hebben. Een Trump avant la lettre zelfs, want die van ons had het al over minder buitenlanders toelaten toen The Donald zijn muur nog niet eens had verzonnen. Trump wil een ban op moslimimmigranten. Onze Trump wil het liefst alle moslims verbannen. Persoonlijk vind ik 'onze Trump' nog enger dan de man die vandaag in Washington wordt beëdigd.

Niet dat de overwinning van Trump de situatie in Nederland niet kan beïnvloeden en heeft beïnvloed. De Amerikaanse verkiezingsuitslag was natuurlijk een enorme steun in de rug voor Wilders. En na Brexit en Trump lijkt Wilders I ook haalbaar (oh man, ik hoop het niet...). Tenzij Nederland zo is geschrokken van de verrassende verkiezingsuitslag hier in Amerika dat ze in maart besluit toch niet alle menselijkheid het raam uit te gooien (oh man, ik hoop het...).

Naast een verdere opkomst van het populisme kan President Trump uiteraard aardig wat dingen gaan doen de komende vier jaar die gevolgen voor Nederland hebben.

Volgens experts is de kans dat hij een derde wereldoorlog begint vrij klein, simpelweg omdat hij geen zin zou hebben in troepen in het buitenland. Goed nieuws wellicht, al blijft het de vraag of hij net zo impulsief met Amerika's wapenarsenaal om zal gaan, als hij nu met zijn tweets is.

Over die tweets; op zo ongeveer iedere bericht die Trump stuurt, reageert de wereldmarkt. Hopelijk besluit hij dus niet opeens dat Nederlandse bedrijven een sneer moet krijgen, want dan zouden de aandelen opeens keihard kunnen kelderen.

Trump is trouwens sowieso tegen vrijhandel, want dit kost Amerikanen banen, dus het zou ook zomaar kunnen dat hij minder zaken met ons land wil doen. Dat terwijl Amerika best een belangrijke afzetmarkt is.

En verder kan ook zijn houding ten opzichte van de NAVO (kort gezegd: he's not a fan) nog gevolgen hebben voor ons en de rest van de wereld.

Dat zijn alleen nog maar de dingen die nu, aan het begin van zijn eerste termijn, voorspeld kunnen worden. Maar als er één zekerheid is wat betreft Donald Trump dan is het dat hij, en alles om hem heen, redelijk onvoorspelbaar is. Het worden spannende jaren.