Donald Trump zet vaart achter zijn beslissingen en is vanochtend ook hier in Nederland weer groot nieuws door zijn nominatie van de relatief jonge Neil Gorsuch (49) als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. De conservatieve Gorsuch vervangt dan mogelijk de in februari vorig jaar overleden Antonin Scalia.

Voormalig president Barack Obama droeg vorig jaar na het overlijden van Scalia Merrick Garland voor als opvolger, maar de Republikeinse meerderheid in de senaat weigerde deze nominatie. Zij wilden immers een Republikein in de zetel. Dat lijkt nu dus gelukt, al moet Gorsuch nog wel goedgekeurd worden door het Senaat.

Dit moet je weten over het Amerikaanse hooggerechtshof

Waarom deze positie zo belangrijk is? Het Hooggerechtshof is het hoogste rechtsprekende orgaan van de Verenigde Staten en mensen die er zitten - acht rechters en een voorzitter of opperrechter - worden voor het leven benoemd. Hierdoor kunnen hun beslissingen nog tijden doorklinken in de VS.

Het Hooggerechtshof kan wetten doorvoeren en afkeuren, en zorgde onlangs voor de legalisering van het homohuwelijk in alle staten van Amerika. De macht is dus enorm. Binnenkort oordelen ze over de rechten voor transgenders op scholen, stemrechten, abortus en het uitvoeren van de doodstraf in de staat Texas. Geen kleine dingen.

Over Gorsuch

De 49-jarige rechter Neil Gorsuch is zeer conservatief en schreef in 2006 een boek over zelfmoord en euthanasie, waarin hij uithaalde naar de Nederlandse euthanasiepraktijk. Ook vindt hij dat 'elk menselijk leven onschendbaar' is, een gedachtegoed dat mogelijk veel zal gaan betekenen voor abortussen in Amerika. Dit klinkt Republikeinen als muziek in de oren, die hopen dat het Hooggerechtshof definitief een streep zet tussen 'Roe v. Wade', dat in 1973 abortus legaal verklaarde.

Dat was even een inleiding. Deze 4 dingen moet je verder nog weten over Neil Gorsuch:

Hij heeft enorm goede papieren

Gorsuch heeft diploma's van Columbia, Harvard Law én Oxford. Na het voltooien van zijn ambtstermijn als een Marshall-geleerde in het Verenigd Koninkrijk, ging Gorsuch terug naar de Verenigde Staten en werkte daar voor twee rechters van het Hooggerechtshof. (Leuk weetje: hij studeerde af in dezelfde klas als de voormalige president Barack Obama.)

Norm Eisen, die diende als Obama's 'ethiek tsaar' kroop al achter Twitter om de keus voor Gorsuch goed te keuren:

xView full post on X

Sinds 2006 was Gorsuch werkzaam bij de '10th Circuit Court of Appeals' in Colorado, waar hij vandaan komt.

Hij vindt dat wetten letterlijk moeten worden genomen

Gorsuch vindt verder, net als zijn voorganger Scalia, dat wetten zo veel mogelijk letterlijk genomen moeten worden, en indien nodig 'geïnterpreteerd moeten worden zoals de schrijvers het bedoelden'. Iets wat voor veel democraten hun grootste nachtmerrie is.

Fractieleider Chuck Schumer haalde dus ook al uit naar Gorsuch en zegt dat hij betwijfelt of de 49-jarige wel een onafhankelijke rechter kan zijn en 'meermaals de kant heeft gekozen van bedrijven in plaats van werkende mensen'. Daarnaast heeft hij in het verleden volgens Schumer ook 'vijandigheid laten zien ten opzichte van de rechten van vrouwen' en heeft-ie 'een ideologische benadering van jurisprudentie'.

Hij verdedigde de Hobby Lobby, wat vrouwen in Amerika hun anticonceptie kan kosten

In 2014 was er de zaak Sebelius versus Hobby Lobby, waarbij de kwestie of werkgevers de anticonceptie van hun werknemers wel of niet moeten vergoeden besproken werd. Het Amerikaanse Hooggerechtshof - bestaande uit vijf oude mannen - besloot ten gunste van de Hobby Lobby dat werkgevers dit niét hoefden te doen als zij het daarmee oneens zijn op religieuze gronden.

Aangezien de gezondheidszorg in Amerika flink anders in dan in Nederland en Amerikanen vaak alleen een zorgverzekering via hun werkgever hebben, kunnen vrouwen hier flink door beperkt worden, als hun werkgevers in verband met hun geloof niet achter anticonceptie staat. Willen vrouwen zelf anticonceptiemiddelen aanschaffen, kost je dat zo'n 100 dollar per maand. Niet fijn, als je maar net rondkomt.

Neil Gorsuch vond het besluit wél goed en staat achter de Hobby Lobby.

De directeur van EMILY's List (een organisatie die vrouwen stimuleert om hoge functies in de overheid te bekleden), kroop na de nominatie van Gorsuch dan ook meteen achter Twitter en stuurde er een persverklaring uit waarin stond:

'In nominating Judge Gorsuch, whom Trump promised would work to repeal Roe v. Wade, Donald Trump has once again put women's access to health care on the chopping block. Especially given the actions by Donald Trump's administration in his first weeks in office, our country needs a Supreme Court justice who can be an independent check on this out-of-control administration.'

Hij is anti eigen keus - onder bepaalde omstandigheden

Gorsuch heeft zoals eerder gezegd veel geschreven over euthanasie en hulp bij zelfmoord, wat in sommige delen van de Verenigde Staten gelegaliseerd is. Gorsuch schreef The Future of Assisted Suicide and Euthanasia waarin hij laat weten:

'All human beings are intrinsically valuable and the intentional taking of human life by private persons is always wrong.'

Deze retoriek zorgt ervoor dat pro-choice vrouwen en mannen in Amerika nu woedend zijn en anti-choice organisaties juichen.