Gisteravond verbrak Patricia Paay haar stilte over die uitgelekte sekstape bij de talkshow van Eva Jinek. Een mooie plek om 't te doen, want Jinek verdiende vorige week nog alle lof voor de manier waarop ze het nieuws toen in haar talkshow besprak. Ze kwam fel op voor Paay, die daags voordat de video online werd gezet afgeperst werd met de sekstape, en kaartte stevig aan hoe fout het was van websites als Geen Stijl om een link naar de video te plaatsen. Het verbaasde me dan ook niet dat Paay juist hier haar verhaal wilde doen.

Slutshaming

Toen gistermiddag het nieuws bekend werd dat Paay die avond zou aanschuiven bij Jinek draaide mijn groepswhatsapps met vriendinnen en vrouwelijke collega's meteen overuren. Geen wonder, want dit gaat niet zomaar over een sekstape van een bekend persoon die is uitgelekt, het zit veel dieper. Dit is iets wat alle vrouwen raakt, omdat het slutshaming van de bovenste plank is.

Met woede en ergernis heb ik de afgelopen week naar de berichten over Patricia Paays sekstape gekeken. Woorden als 'beschamend', 'walgelijk', 'expliciet', 'erg' vlogen je om de oren. Het woord 'slet' kwam op social media voorbij, 'ordinair' en waarom een 'vrouw van haar leeftijd dit nog zou doen'. Bah, bah, bah.

Ten eerste, zoals Eva Jinek ook al aankaartte, ALLE LOF voor Patricia Paay dat ze gewoon nog experimenteert in bed. Of het jouw pakkie an is, maakt niet uit. Ten tweede: dit was PRIVÉ. Die sekstape had nooit naar buiten mogen komen, en werd gemaakt in 't volste vertrouwen dat het privé zou blijven. Nu noemen sommigen het misschien naïef, maar als je door je sterrenstatus doodsbang bent dat iets naar buiten lekt, kun je beter vertrekken naar de jungle.

Ten derde: waarom gebeurt dit toch altijd bij vrouwen? Denk aan die hack van naaktfoto's van Hollywoodsterren. Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Ariana Grande, Kate Upton; iedereen had het over de kiekjes (en de vrouwen werden wederom door de slutshaming-molen gehaald), maar NIEMAND had het over de naaktfoto's van mannelijke sterren die toen ook waren uitgelekt.

xView full post on X

Orlando Bloom

En toen die foto's van een naakte Orlando Bloom op een surfboard plots online opdoken? Ah, toen was de berichtgeving heel anders. Grappen werden gemaakt, Katy Perry zou maar een 'lucky girl' zijn en Orlando kon vrolijk doorgaan met zijn leven. Terwijl Jennifer Lawrence en co. zich nu NOG STEEDS moeten verdedigen voor de privékiekjes die ze schoten voor hun vriendje, omdat ze een lange afstandsrelatie hadden. Aardig krom, niet?

Nu kun je discussiëren dat naaktfoto's iets anders zijn dan een sekstape, maar wat dacht je dan van die topless foto's van Kate Middleton die door een walgelijke Duitse krant gepost werden? Reageerden mensen toen hetzelfde als op de foto's van Orlando Bloom? Het was immers precies 't zelfde idee: iemand die in de privésfeer, op vakantie, onvrijwillig op de kiek wordt gezet. Nee, uiteraard waren de reacties compleet anders.

Kate Middleton 'had beter moeten weten'. Kate Middleton 'moet als royal niet topless op een strand gaan liggen'. Kate Middleton 'is moeder en moet dat soort dingen niet meer doen'. Zie hier: slutshaming.

Cybercrime

Daarom was ik ook zo blij dat Patricia Paay gisteren het grote probleem van cybercrime en het delen van naaktvideo's en -foto's van meisje/vrouwen aankaartte. Want het is een steeds groter wordend probleem:

Vorige week nog, was de moeder van Amanda Todd uit Canada in Nederland. Todd pleegde zelfmoord, nadat een Nederlandse man haar jarenlang had afgeperst met naaktfoto's die ze had gestuurd.

En dan de Netflix-docu Audrie & Daisy, waarin we zien hoe niet de jongens die de meisjes hebben aangerand en gefilmd door de media en de maatschappij aan de schandpaal worden genageld, maar de meisjes zelf. HOE KAN DIT?!

Patricia Paay zei gisteravond zo hartbrekend dat 'zij al kapot is, maar een voorbeeld wil gaan zijn voor anderen'. Ik mag dan ook van harte hopen dat ze de grootste schadevergoeding in de geschiedenis van Nederland krijgt en dat deze enge trend zo snel mogelijk gestopt wordt.

Het is niet alleen Patricia's strijd; het is ONZE strijd, als vrouwen. EN mannen. Ik ben blij dat Peter R. de Vries zich nu overal zo ferm uitspreekt over de zaak, want net als bij andere vrouwenrechten moeten mannen ook van zich laten horen. #teampatries