Vannacht werden weer de grootste filmprijzen van het jaar uitgereikt: de Oscars. De grote winnaar? Daar werd het nogal ongemakklijk. Warren Beatty las per ongeluk het verkeerde kaartje voor en zei dat de Oscar voor Beste Film naar La La Land ging. Toen de bedankwoorden al werden gezegd, kwamen ze er plots achter dat Moonlight had moeten winnen. Wat een nachtmerrie:

youtubeView full post on Youtube

Moonlight werd ook in het zonnetje gezet in de acteurscategorie. De geweldige Mahershala Ali werd de allereerste moslim die een Oscar won, voor zijn prachtrol in de prent. Hij bedankte zijn vrouw, die een paar dagen geleden van hun eerste kind beviel, voor haar steun tijdens award season, dat ze hoogzwanger moest doorstaan:

Viola Davis zette ook een record. Ze won vanavond de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar geweldige werk in de film Fences en werd daarmee de eerste donkere acteur die een Oscar, Emmy én Tony heeft. Wow. Ze gaf dan ook een emotionele en zeer memorabele speech:

Helaas won Casey Affleck de Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol in Manchester by the Sea, maar gelukkig was er iemand in de zaal die zich zonder woorden toch uit wist te spreken over de situatie van een zedendelinquent die een grote award wint. Casey bedankte Denzel Washington, maar die trok een paar veelzeggende blikken:

ELLE-favoriet Emma Stone ging er gelukkig wel vandoor met de Academy Award voor Beste Actrice, voor haar werk in La La Land en reageerde backstage op het schokkende einde van de awardshow:

Geen Oscar voor de Nederlandse Hadewych Minis en Michael Dudok de Wit

Helaas geen winst voor de Nederlandse Hadewych Minis. De actrice was samen met de rest van de cast en crew van de Duitse film Toni Erdmann genomineerd voor Beste Buitenlandse Film, maar die Oscar ging naar het prachtige The Salesman uit Iran.

De regisseur van de film, Asghar Farhadi, was er niet bij om de prijs in ontvangst te nemen, omdat hij vanwege de moslim ban van Amerika de boel besloot te boycotten. In plaats daarvan was er op het Londense Trafalgar Square een gratis screening van zijn film, waar hij zelf ook sprak via een videostream vanuit Teheran. Hear hear!

Ook geen Nederlands succes voor Michael Dudok de Wit. Hij maakte kans op de Oscar voor Beste Animatiefilm met The Red Turtle, maar die ging naar Zootopia.

Wel goed nieuws voor Harry Potter-fans! De Potter-franchise won haar eerste (!) Oscar voor Fantastic Beasts and Where to Find Them. Kostuumdesigner Colleen Atwood won haar vierde Oscar voor haar kostuums in de prent.

Benieuwd naar alle winnaars? Bekijk de hele lijst snel hieronder:

Alle Oscarwinnaars op een rij

Beste Film

Moonlight

Beste Regisseur

Damien Chazelle - La La Land

Beste Actrice in een Hoofdrol

Emma Stone - La La Land

Beste Acteur in een Hoofdrol

Casey Affleck - Manchester by the Sea

Beste Actrice in een Bijrol

Viola Davis - Fences

Beste Acteur in een Bijrol

Mahershala Ali - Moonlight

Beste Buitenlandse Film

The Salesman

Beste Originele Screenplay

Manchester by the Sea

Beste Adapted Screenplay

Moonlight

Beste Score

La La Land

Beste nummer

City of Stars (La La Land)

Beste Cinematografie

La La Land

Beste Documentaire

O.J.: Made in America

Beste Korte Documentaire

The White Helmets

Beste Korte Live-Action Film

Sing

Beste Animatiefilm

Zootopia - Byron Howard, Rich Moore and Clark Spencer

Beste Korte Animatiefilm

Piper - Alan Barillaro en Marc Sondheimer

Beste Geluidseffecten

Arrival - Sylvain Bellemare

Beste Film Editing

Hacksaw Ridge

Beste Visuele Effecten

The Jungle Book

Beste Productiedesign

La La Land

Beste Geluid

Hacksaw Ridge - Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie en Peter Grace

Beste Kostuums

Colleen Atwood - Fantastic Beasts and Where to Find Them

Beste Make-up en Haar

Suicide Squad

Bekijk hier wat de celebrities droegen op de rode loper van de Oscars >