Aangezien het 2017 is stuurt niemand elkaar meer post. Of nou ja gut he, bíjna niemand meer. Hier op de redactie werd, toen ik dit statement maakte, meteen een hele stapel enveloppen uit iemands tas getild, 'allemaal geboortekaartjes!' Misschien ben ik een slecht mens, maar ik heb nog nooit een geboortekaartje gestuurd. Nu zijn er ook nog niet zo veel geboortes om me heen, maar áls er dan een kind kwam dan belde ik om een afspraak te maken om op kraambezoek te komen. Hoe dan ook, zelf verstuur ik geen post. De enige reden dat ik naar een brievenbus moet is omdat er een of ander middeleeuws bedrijf is dat dingen nog steeds met papier wenst te doen.

Wie heeft er nou nog postzegels?!

Zo moet ik als freelancer vrij vaak een heel bos aan papieren ondertekenen, zodat we geen ruzie zullen krijgen. Er zijn gelukkig genoeg uitgeverijen en bedrijven waarbij dat gewoon digitaal gaat. Digitaal ondertekenen, of, als het echt niet anders kan, dan moet ik die papieren printen, met een echte pen ondertekenen (zo eentje met inkt weet je nog) en dan scan ik de boel en mail ik dat weer terug. Prima. Maarrrr met enige regelmaat kom ik weer in de situatie dat dat bedrijf dan eerst mij die papieren gaat opsturen (duurt twee dagen), dan moet ik niet vergeten het te ondertekenen en op de bus te doen, en dan duurt het nog eens twee dagen voordat zij het dan weer hebben. MAAR, dan moet ik wel een enveloppe hebben. En postzegels. Wie heeft er nou nog postzegels?!

Laatst ging ik postzegels kopen, maar dat kan dus alleen maar per velletje van tien en weet je wat die dingen kosten zeg! Echt belachelijk. Maar goed, die papieren moesten wel op de bus anders kan ik niet uitbetaald krijgen en heb ik geen geld om NOG MEER POSTZEGELS te kopen, bijvoorbeeld.

Wel nu, lieve kinders, dankzij iemand op Twitter kwam er aan al dit mensonterende haast ondraaglijke leed een einde. Want, let op, je kunt dus een DIGITALE postzegel kopen. Ha! Het is geweldig! Het is technisch gezien niet echt een postzegel maar een postzegelcode, but who cares. Post NL is zo'n bedrijf waar iedereen graag over zeurt, maar dit is dan wel weer echt megacool. Het is een code van negen cijfers en letters, die je online koopt. Vervolgens schrijf je die code op je enveloppe et voila, het ding kan op de bus. Echt, wát een uitvinding.

En die gesproken berichten vind ik dus stiekem wel gezellig.

En er zijn meer moderne oplossingen voor ouderwetse problemen. Zo zijn er nog steeds mensen die het een goed idee vinden om een voicemail in te spreken. Nu moet ik toegeven dat ik dus wel braaf m'n voicemails afluister, en die gesproken berichten vind ik dus stiekem wel gezellig. MAAR, ze zijn natuurlijk rete onhandig want wij hebben nog steeds geen visual voicemail dus je zit vooral eindeloos te wachten tot je in het keuzemenu komt en voor verwijderen kunt kiezen. Dus in plaats van voicemails kunnen we nu voicememo's gebruiken, en die zijn ZO leuk. Zeker tijdens het fietsen of wandelen of wanneer dan ook je geen zin hebt om een bericht te tikken kun je gewoon je hele verhaal inspreken. Dat is bellen zonder te bellen en voicemailen zonder te voicemailen en al met al is het fantastisch.

Tot slot nog even dit. Je moet voor de grap eens met je ouders op vakantie te gaan om je weer te herinneren dat die types (de schatten) graag alle papieren die eventueel nodig zijn geprint meenemen. Tickets, hotelreserveringen, alles. Zo zoet. Maar zo onhandig. Doe dat toch niet, al die dode bomen in je tas. Beter installeer je Tripit even, deze app verzamelt alle reserveringen, bevestigingen en boekingen die in je mail binnenkomen, en zet ze keurig netjes op volgorde voor je neer. Zo weet je altijd precies waar je wanneer moet zijn, en heb je elk reserveringsnummer bij de hand.

Zo gaan we die moderne tijd wel doorkomen, ook als je van voor 1960 bent. Hoera!