Goed, de verkiezingen zijn geweest, de overwinningszege ging naar Mark Rutte en dus mag-ie (als het goed is) nog even blijven zitten, alleen is het nog even de vraag met wie. Maar naast onze Mark kenden deze verkiezingen nog een andere winnaar: Jesse Klaver. Laatstgenoemde vierde een historische overwinning door het aantal zetels van zijn partij GroenLinks ruim te verdrievoudigen, en werd daarmee gelijk de grootste partij op links.

Een beste prestatie. Maar niet alleen zijn overwinning leidde ertoe dat alle ogen van de binnen- en buitenlandse media op de jonge politicus waren gericht. Er is een tweede reden waarom hij zich op de internationale radar begeeft. Hij wordt namelijk vergeleken met niemand minder dan Justin Trudeau.

'Dutch Trudeau' zo wordt Jesse ook wel genoemd. En daar zit, alle politieke voorkeuren even daargelaten, best wel wat in. Zo zijn de twee allebei jong (Justin is 45 en Jesse 30), zijn ze allebei voorzien van een donkere haardos en hebben ze allebei een charisma van heb ik jou daar.

Nu is de vergelijking met Justin Trudeau al eens eerder gemaakt, maar sinds afgelopen woensdag lijkt het fenomeen Jesse Klaver ook zijn uitwerking te hebben op de rest van de wereld. Zo vond het Amerikaanse online platform Refinery29 dat er best nog wel plek was voor een andere linksgeoriënteerde hartenveroveraar op het wereldpodium en kopte Amerikaanse website Mashable: 'Forget Justin Trudeau, this Dutch politician is coming for the internet's heart.'

Facial expression, Text, Web page, Font, Line, Website, Online advertising, Conversation, Media, Smile, pinterest

Ook internationale twitteraars raakten over Jesse niet uitgepraat:

xView full post on X

Of je het nou met hem eens bent of niet: z'n overwinning en wereldwijde bekendheid zijn iets om fier op te zijn. En Jesse zelf? Die moet alleen maar lachen om de vergelijking, en is naar eigen zeggen 'best een beetje jaloers op Justins spieren'.

Punt gemaakt. Nu jullie. Thoughts?

Van: Harper's BAZAAR NL