Steek je hand op als je ooit ruzie hebt gekregen met je geliefde toen jullie gezellig een dagje in IKEA waren. Je bent niet alleen – en je bent zeker niet gek. Blijkbaar tonen verschillende onderzoeken aan dat je partner en jij helemaal verliefd IKEA in liepen, om er vervolgens laaiend van woede (op elkaar, dus) weer uit te komen. Dit is wat Science of Us erover meldt.

IKEA is een 'ervaring'

Om te beginnen zegt IKEA van zichzelf dat het een 'ervaring' is (en dat klopt, mensen zijn geobsedeerd met tijd in IKEA doorbrengen). Zelfs wanneer je heel veel zin hebt in je dag IKEA, word je al snel overweldigd door de hoeveelheid mensen, lawaai, duizelingwekkende hoeveelheid keuzes en kleine wc's (die ze trouwens op de meest onlogische plekken zetten). Wanneer je vervolgens bij IKEA aankomt, realiseer je je dat je eigenlijk gewoon een dag huisraad kopen hebt gepland – en laten we eerlijk zijn: hoe leuk is dat echt?

Stress!

Dit brengt ons op punt twee: sommige onderzoeken stellen dat mensen maar een beperkte hoeveelheid lichamelijke energie hebben om keuzes te kunnen maken voor de hersenen ermee stoppen omdat ze het gewoon niet meer aankunnen (dit is slechts een theorie, maar toch).

Wanneer je deze stress vertaalt naar een grote, dure beslissing over een bank kopen – maar ook nog je maandelijkse kosten moet meerekenen, de smaak van je partner in acht moet nemen en oja, de koelkast was ook nog op sterven na dood, resulteert dit al snel in een conflict. Ineens is een stoel geen stoel meer, maar symbool voor alles waardoor jullie niet goed bij elkaar passen, zegt Cari Romm tegen Science of Us.

Ruzie

En als je eenmaal begint met ruzie maken, is stoppen moeilijk. 'Onenigheid zorgt voor een slecht humeur, en wanneer je een slecht humeur hebt, zie ja alles negatief,' zegt psycholoog Ozlem Ayduk. Wanneer je chagrijnig bent omdat je partner al een uur naar dezelfde salontafel kijkt en tegen 't plafond dreigt te vliegen – want het is toch maar een ******* salontafel! – weet je dat je op dat moment alle irritante eigenschappen van je partner herinnert.

Oh IKEA, toch blijven we van je houden.

Bron: Men's Health