En weer hebben een stel creeps naaktfoto's van celebrities online geslingerd. Alsof het niets is. De normaalste zaak van de wereld. Nou, dat is het dus NIET.

Privé

Ik zat vol afkeer achter Twitter, scrollend door de reacties. Mensen die al lachend de foto's delen, mensen die claimen dat Carice van Houten 'toch naaktscènes op tv doet, dus dat dit niet erg is'. Zelfs het Algemeen Dagblad kon het niet laten om in een artikel over het uitlekken van de privékiekjes aan te kaarten dat ze ook naakt op het grote doek verschijnt. DAT IS IETS COMPLEET ANDERS, MENSEN.

Het gaat om het feit dat Carice van Houten deze foto's - waarin ze zwanger is - privé heeft gemaakt. Voor zichzelf. En niemand anders moet dat mogen zien, alleen als ze daar zelf toestemming voor geeft. Dus draag alsjeblieft nooit meer het stomme excuus aan dat sterren die naakt op het scherm verschijnen, niet boos mogen zijn als er intieme privéfoto's worden gelekt. Het is immers net zo erg.

Bekijk de foto's NIET

Wat me bij het volgende punt brengt: zoek niet naar de foto's. Bekijk ze niet. Deel ze al helemaal niét. Als de huidige tijd ons iets kan leren is 't wel wat voor verstrekkende gevolgen slutshaming in een tijd van social media en het wereldwijde web heeft. Niet voor niets heeft de hele wereld het momenteel over de nieuwe Netfix-serie 13 Reasons Why, waarin een meisje zelfmoord pleegt na een reeks van slutshaming-incidenten.

Want dit soort foto's zijn er niet om gniffelend te delen met vrienden. Het is een enorme inbreuk op iemands privacy én misdadig. En als we dit normaal gaan vinden, worden steeds meer mensen ook numb voor de gevolgen die dit soort foto's hebben. Hoeveel jonge meisjes - en ja, ook weleens jongens - besloten niet al het hartverscheurende besluit te nemen om hun leven te eindigen door het lekken van intieme foto's, waarmee velen ook nog eens gechanteerd worden? Veel te veel.

Bij de Fappening 2 - zoals deze nieuwe, walgelijke celebrityhack wordt genoemd - is dit in Mischa Bartons geval ook aan de hand. De advocaten van The O.C.-actrice vertellen dat ze wordt gechanteerd door twee exen met naaktfoto's - en video's, waarvan ze er al een paar hebben laten lekken. Schijnbaar hebben websites al een half miljoen geboden voor de video's, die door Mischa's rechtsmensen als 'revenge pornography' wordt omschreven. Vreselijk.

Mischa Bartonpinterest
Getty Images
Mischa Barton

Maar zolang mensen naar deze illegaal verkregen foto's en video's blijven kijken, zullen er nare hackers zijn die ze opspeuren en online zetten. Kijk dus niet. Deel dus niet. Negeer het. En doe er juist alles aan om vrouwen in je omgeving een zet in de rug te geven. Bijvoorbeeld door iedere dag van het jaar een manier te vinden om Internationale Vrouwendag te vieren met deze lijst. We rock, namelijk.