Deze zondag is een belangrijke: de Fransen trekken namelijk naar de stembus voor de tweede verkiezingsronde waarin ze stemmen voor hun volgende president. Een spannende strijd waarbij nogal wat op het spel staat, want de twee kandidaten zijn het over vrijwel niets eens.

Wie zijn de overgebleven kandidaten?

Marine Le Pen (48) is de voorzitter van het Front National (FN) – de rechts-nationalistische partij die haar vader, Jean-Marie Le Pen, in 1972 stichtte. Ze is sinds haar achttiende actief in de Franse politiek, bekleedde haar eerste politieke mandaat als regionaal raadslid in Nord-Pas-de-Calais en werd in 2004 ook verkozen in het Europees Parlement.

  • Le Pen kan de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden.
  • Het is de tweede keer dat ze meedoet aan de Franse presidentsverkiezingen: de eerste keer was in 2012, toen strandde ze in de eerste ronde.
  • Ze is samen met Louis Aliot, de vicevoorzitter van het Front National.

Emmanuel Macron (39) is nieuw in de politiek. Hij werd drie jaar geleden door de huidige president François Hollande aangesteld als minister van Economie. Vorig jaar nam Macron ontslag uit die positie om zijn eigen partij op te richten: En Marche! (EM) – een centrumpartij als alternatief voor het kenmerkende links/rechts-denken in Frankrijk.

  • Macron kan de jongste president ooit van Frankrijk worden.
  • Voordat hij zijn eigen partij oprichtte, was hij lid van de PS (Parti Socialiste).
  • Hij is samen met de 24 jaar oudere Brigitte Trogneux, zijn voormalige docente.
Event, Speech, Spokesperson, News, Photo caption, White-collar worker, Gesture, World, Job, Journalist, pinterest
Getty Images

Welke standpunten verdedigen zij?

Marine Le Pen

> Economie: Marine Le Pen wil onder meer de pensioenleeftijd terugbrengen naar 60 jaar, een premie van zo'n 80 euro per maand (die gefinancierd wordt door een taks op import) geven aan mensen die weinig verdienen of een laag pensioen hebben en de werkloosheid van Frankrijk terugdringen door bedrijven een extra belasting op te leggen als ze een buitenlander tewerkstellen.

> Migratie: Op vlak van migratie en religie is Le Pen duidelijk. Het partijprogramma is vooral gericht op het terugdringen van de immigranten in Frankrijk. Ze wil een quotum opleggen van maximaal tienduizend legale immigranten per jaar, uit de Schengenzone stappen om de grenzen te bewaken en een einde maken aan het Frans-worden dankzij een huwelijk.

Emmanuel Macron

> Economie: Dat de sociaal-liberaal Emmanuel Macron en zijn partij 'het beste van links en het beste van rechts' combineren, blijkt uit het economische programma. Macron wil de hoge werkloosheid in Frankrijk aanpakken door de loonlasten en de vennootschapsbelasting te verlagen. Tegelijkertijd wil hij ook de positie van de werknemers beschermen en spoort hij ze aan om zich te engageren in een vakbond.

> Ambtenaren: Macron wil gaan snoeien in de overheid. Uit het partijprogramma blijkt dat hij onder meer het aantal regionale en nationale parlementsleden drastisch wil verminderen en de pensioenen van de ambtenaren wil wijzigen (die moeten gelijkgetrokken worden met die van mensen in het bedrijfsleven). Met dat geld wil hij subsidies geven aan bedrijven in kansarme wijken.

Hoe staan ze tegenover Europa?

Marine Le Pen is geen fan van het huidige Europa. Een uitstap uit de Europese Unie staat op haar programma, maar dat kan ze niet alleen beslissen. Ze wil eerst onderhandelen met de andere Europese landen en dan de Frexit voorleggen in een volksreferendum. Daarnaast wil ze ook de nationale munt – de franc français – opnieuw invoeren.

Emmanuel Macron wil Europa vernieuwen door burgerconventies te organiseren waarin gedebatteerd wordt over het actieterrein van de EU en de prioriteiten van de Unie. Daarnaast wil hij samen met Duitsland een Europees defensiefonds oprichten en vindt hij dat de eurozone een eigen budget, parlement en minister moet krijgen.

Hoe staan ze tegenover vrouwenrechten?

Ondanks dat ze een vrouw is, komt het onderwerp vrouwenrechten amper aan bod in het partijprogramma van Le Pen. Van de 144 punten gaat er slechts één over vrouwenrechten: ze wil een nationaal plan voor loonsgelijkheid. Verdere details hierover geeft ze niet en in tegenstelling tot in 2012, spreekt ze zich ook niet uit over de abortuswetgeving.

Macron doet dat wel. Hij wil de toegang tot een abortusingreep vereenvoudigen door meer middelen toe te reiken aan Planning Familial – de Franse tegenhanger van Planned Parenthood. Verder streeft hij ook naar loonsgelijkheid (bedrijven die vrouwen minder loon geven dan hun mannelijke collega's zullen aan het publiek bekend worden gemaakt) en wil hij een minister van Vrouwenrechten aanstellen. Voor Macron is de strijd tegen vrouwengeweld 'een absolute prioriteit'.

Wat zeggen de laatste peilingen?

Het wordt voor Marine Le Pen moeilijk om te winnen. Volgens PrésiTrack, een surveysysteem dat iedere dag vijfhonderd Franse kiezers ondervraagt, zal ze 39 procent van de stemmen binnenhalen. Macron wint de presidentsverkiezingen met 61 procent.

Daar lijken trouwens onze collega's van ELLE Frankrijk het mee eens te zijn. Ze peilden naar de opninie van 1894 lezeressen en ook daar was de uitslag: 60,5 procent voor Macron en 39,5 procent voor Le Pen.

Wanneer weten we de uitslag?

Vier dagen na de tweede verkiezingsronde publiceert de Constitutionele Raad de definitieve uitslag. De inauguratie van de nieuwe president van Frankrijk zal volgende week zondag plaatsvinden, op 14 mei 2017.