Nog meer treurig nieuws vandaag: James Bond-acteur Roger Moore is op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn kinderen laten via Twitter weten dat hun vader vandaag in Zwitserland overleed:

xView full post on X

James Bond

Sir Roger Moore wordt gezien als één van de beste vertolkers van James Bond. De Britse acteur speelde van 1973 tot 1985 de iconische rol en kroop in de huid van 007 in maar liefst zeven Bond-films. De acteur leed aan kanker.

Roger Moore's carrière

Roger Moore was enorm geliefd in Groot-Brittannië en vertolkte ook beroemde rollen in hitshows als The Saint en The Persuaders. Hij zette zich ook veelvuldig in voor goede doelen en werd in 1991 benoemd tot Unicef-ambassadeur.

Roger Moore werd in 1927 geboren in Londen en werkte in de jaren vijftig als model. Zijn grote doorbraak als acteur kwam in de serie Ivanhoe, maar pas na het succes van The Saint werd hij bekend in Hollywood.

Roger Moore werd daarna al snel benaderd om James Bond te vertolken, maar zijn werkschema's voor televisie lieten dat steeds niet toe. Toen Sean Connery de rol definitief neerlegde, werd-ie weer gevraagd en in 1973 schitterde hij in het alombejubelde Live and Let Die voor 't eerst als 007. Hij zou de rol daarna nog twaalf jaar vertolken, wat hem de 'longest running actor' in de rol maakt. Toen Moore 58 was vond-ie het tijd voor een nieuwe Bond en volgde Timothy Dalton 'm op.

In 1999 werd Roger Moore geridderd voor zijn inzet voor goede doelen, iets waar hij door zijn goede vriendin Audrey Hepburn tot werd aangespoord. Hij vertelde daar toen over aan the Guardian:

'The knighthood for my humanitarian work meant more than if it had been for my acting. I'm sure some people would say, 'What does an actor know about world issues?' But working for Unicef I've become an expert on things from the causes of dwarfism to the benefits of breastfeeding. I feel very privileged.'

Roger Moore was getrouwd met Kristina Tholstrup en laat drie kinderen achter.

Een ode aan een filmicoon: onze favoriete beelden van Roger Moore als 007 op een rij >