Het is alweer even geleden dat we iets hoorden van Kathleen Zellner, de nieuwe advocaat van Making a Murderers Steven Avery, die vorig jaar claimde dat ze 'duidelijk bewijs had dat Steven Teresa Halbach niet had vermoord'. Maar nu is er een update in de zaak.

Ex-vriend

Kathleen Zellner - die de afgelopen tijd verschillend bewijsmateriaal en DNA opnieuw liet testen - laat namelijk weten dat de ex-vriend van Teresa Halbach - jeweetwel, die in de Making a Murderer-docu ook al een beetje vreemd overkwam - de dader is.

Nose, Cap, Forehead, Chin, Head, Cheek, Neck, Headgear, Uniform, Ear, pinterest
Ryan Hillegas (rechts) in Making a Murderer

Bewijs

Gisteren diende Zellner een dik document van 1000 pagina's in bij de rechtbank (hier kun je een deel lezen) waarin ze het bewijs biedt dat de ex van Teresa de dader is. Ook laat ze weten dat de inmiddels omstreden Calumet County District-procureur, Ken Kratz, wist dat Steven Avery de moord niet had gepleegd, maar 'm zo graag achter slot en grendel wilde zetten dat hij bewijs dat 'm vrij kon spreken liet vernietigen.

Zo laat Zellner weten dat de staat een bandje van een antwoordapparaat liet verdwijnen, waaruit bleek dat Teresa Halbachs laatste stop voor haar moord, niet Stevens trailer was.

Jaloezie

Steven Avery claimt al die tijd al dat hij er is ingeluisd en in de Netflix-docu over zijn zaak is duidelijk te zien dat de zaak over de moord op fotograaf Teresa Halback aan alle kanten stinkt.

Kathleen Zellner laat nu weten dat Teresa's ex-vriend, Ryan Hillegas, onomstotelijk de dader is en Teresa bleef lastigvallen toen ze uit elkaar waren. Iets wat ook al bleek uit de docu, toen er op een vreemde wijze ineens telefoontjes en voicemails van hem van haar telefoon verwijderd waren.

Volgens Zellner begon Hillegas' bloed te koken toen Teresa een seksuele relatie begon met haar kamergenoot, Scott Bloedorn. Zellner laat weten in haar nieuwe petitie:

'Reportedly, Mr. Bloedorn was also Mr. Hillegas' best friend. Mr. Hillegas committed perjury at trial when he described Ms. Halbach's relationship with Mr. Bloedorn as platonic and never romantic or sexual in nature.'

Daarnaast had Ryan Hillegas geen alibi voor de dag dat Teresa is vermoord, 31 oktober 2005. Kathleen Zellner laat weten dat onderzoekers Bloedorn wilden spreken over statements die hij in 2005 tegen de politie had gemaakt, maar hij weigerde te praten. Volgens Zellner veranderde dat echter al snel nadat ze onlangs zei dat ze een alternatieve verdachte hadden in de zaak:

'Mr. Bloedorn immediately blurted out, 'You mean Ryan Hillegas!'

Wow.

Daarnaast weet Kathleen Zellner ook de verwondingen op Ryan Hillegas handen - waar in Making a Murderer ook al vraagtekens over kwamen - te verklaren. Halbach had een serie naaktfoto's gemaakt van een getrouwd koppel en begon later een affaire met de man. De kiekjes werden in Teresa's appartement gevonden, voordat haar lichaam terecht was. Blijkbaar liep Hillegas de verwondingen op in een ruzie/gevecht met zijn ex over haar escapades.

De reden voor Teresa Halbachs moord is volgens Kathleen Zellner dan ook duidelijk: jaloezie.

Erin geluisd

Bovendien is er bewijs dat Ryan Hillegas Steven Avery er probeerde in te luizen. Het is volgens haar geen toeval dat hij zo heftig betrokken wilde zijn bij de zoektocht naar haar lichaam - iets waar óók in Making a Murderer al vraagtekens bij werden gezet - omdat hij zo 'bewijs' kon neerleggen.

Volgens Zellner meldde hij zich bij verschillende zoekteams aan onder andere namen, waaronder Ryan Kilgus. Het zal je dan ook niet verbazen dat hij bij de groep hoorde die Teresa Halbachs lichaam vond.

Steven Avery heeft altijd al verteld dat zijn broer en hij op een avond koplampen zagen op hun autosloperij en dat dat het moment moet zijn geweest dat de SUV met bloed op zijn terrein werd neergezet om hem erin te luizen.

Het tweede seizoen van Making a Murderer wordt as we speak opgenomen en Kathleen Zellner is ervan overtuigd dat Steven Avery vrij zal komen. Hopelijk zien we dit keer dus een goed einde voor Steven op Netflix terug.