Vrouwen zijn officieel 'krachtiger' dan mannen, volgens de wetenschap. Iets wat we natuurlijk állang wisten.

In tegenstelling tot de bekende mythe dat vrouwen het zwakkere geslacht zijn, hebben vrouwen een grotere kans op 'overleven' dan mannen. Dit is niet iets dat met leeftijd komt: vrouwen zijn met deze kracht geboren, aldus The Guardian.

Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

Steven Austad, een internationaal expert op het gebied van verjaring en hoofd van de biologie-afdeling aan de Universiteit van Alabama, heeft twee onderzoeken gedaan naar het feit dat vrouwen langer leven dan mannen. Hij ontdekte dat overal ter wereld, vrouwen door de tijd heen ongeveer vijf tot zes jaar langer leven dan mannen.

Austad omschrijft vrouwen als 'krachtiger': op bijna elke leeftijd lijken vrouwen beter in overleven dan mannen.

Beter placenta

Pasgeboren jongens hebben statistisch gezien 'n tien procent hogere kans te overlijden dan meisjes, ook als ze precies dezelfde zorg krijgen. Ook al zijn er weinig redenen bekend waarom dit zo is, laat een in 2014 gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Adelaide wel zien dat het placenta van een moeder zich wellicht anders gedraagt afhankelijk van het geslacht van de baby: de mate waarin de placenta zijn best doet de zwangerschap te voldragen en de immuniteit tegen infecties te verhogen, verschilt.

Austad beweert dat vrouwen in Amerika in 2010 minder kans hadden te overlijden aan twaalf van de vijtien meest voorkomende doodsoorzaken, inclusief kanker en hartziektes. De uitzondering hierop is Alzheimer: vrouwen hadden en hebben meer kans hieraan dood te gaan dan mannen.

Sterker en sneller

'Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat vrouwen weerstand hebben tegen bijna alle veelvoorkomende doodsoorzaken,' aldus Austad.

Vrouwen zijn ook bestendiger tegen algemene aandoeningen zoals verkoudheid en hoest.

'Als je kijkt naar alle verschillende soorten infecties, is het immuunsysteem van vrouwen hier beter tegen bestand', aldus Kathryn Sandberg, directeur van het Centrum voor bestudering van geslachtsverschillen op het gebied van gezondheid, verjaring en ziektes aan de Universiteit van Georgetown. 'Bij een hele hevige infectie overleven vrouwen beter. Als het gaat om de duur van de infectie, reageren vrouwen ook sneller.'

Deze reacties op eet- en drinkkeuzes kunnen echt niet meer >

Van: Harper's BAZAAR UK