Dj Goldie werd onlangs geïnterviewd voor een wekelijkse podcast getiteld Scroobius Pip's Weekly Distraction Pieces, die afgelopen dinsdag werd uitgezonden. Goldie ging los over hoe de kunstwereld profijt heeft van de graffiti's van Banksy en anderen, terwijl graffitikunst nog steeds niet als een volwaardige kunstvorm wordt gezien en nog altijd een behoorlijk slechte naam heeft. Goldie had het in het interview op een gegeven moment over Banksy als 'Robert'.

Uit het interview: 'Give me a bubble letter and put it on a T-shirt and write "Banksy" on it and we're sorted. We can sell it now,' zei hij.

'No disrespect to Robert, I think he is a brilliant artist. I think he has flipped the world of art over.'

Goldie (links) & Sean 'Diddy' Combspinterest
Getty Images
Goldie (links) & Sean \'Diddy\

De grote vraag is nu: Who the f*ck is Robert?

Welnu. De mensen die er verstand van hebben denken nu dat Goldie eindelijk het laatste puzzelstukje van de puzzel 'Wie is Banksy?' heeft gepresenteerd en met zijn verspreking bevestigt waar al jaren lang over wordt gespeculeerd: Banksy is Robert Del Naja, de Britse kunstenaar, muzikant en medeoprichter van de popformatie Massive Attack.

Robert Del Najapinterest
Getty Images
Robert Del Naja

Del Naja kent Goldie al jaren, ze waren beide graffiti-artiesten in de jaren tachtig in de UK. En Banksy heeft nota bene zelf ooit gezegd dat de muziek van Del Naja's een bron van inspiratie is voor zijn kunstwerken. Daar kunnen we inkomen, hij heeft het dus zelf gemaakt. Ha!

Het gerucht dat Del Naja de wereldberoemde straatkunstenaar is, gaat al jaren. Een onderzoeker beweerde ooit dat Banksy meer dan één persoon is, maar dat Del Naja het hoofd van de organisatie is. Dit baseerde de onderzoeker op het feit dat er soms nieuwe kunstwerken opdoken op plaatsen waar Del Naja op dat moment nooit kon zijn omdat hij elders aan het optreden was met Massive Attack.

Toen Goldie zich eenmaal realiseerde dat hij aan Banksy had gerefereerd met de naam Robert, veranderde hij het gespreksonderwerp snel naar jazzmuziek... Misschien was het slechts een verspreking, misschien ook niet.

Banky's werk bewonderen in Amsterdam doe je hier >

Bron: Gatsby