1. Moet je naar de wc maar zie je overal een rij? Loop bij de wc’s altijd naar de rij die het verst van de ingang van het toiletgedeelte verwijderd is. Die is doorgaans het kortst.

2. In de rij voor de bar? Inspecteer de grond. Tipsy mensen laten nogal eens drankmuntjes vallen.

3. Douche niet ’s ochtends, dan is de rij enorm. Neem voor je gaat slapen een douche of ren overdag op en neer als er toch even niks denderends op het programma staat. De hele boel skippen kan ook, met droogshampoo en natte doekjes.

4. Heb je weleens moeite om je tentje terug te vinden? Koop er een in een knalkleur of download de app TentSpotter, die je naar je stekkie leidt.

5. Neem losse dopjes van een waterfles mee. Als je een flesje water koopt halen ze altijd het dopje eraf, waardoor je je halve liter direct op moet drinken. Met een los dopje in de tas bepaal je vanaf nu zelf wanneer je dat doet. Thankyouverymuch.

6. Mag je geen drank mee het terrein op nemen? Doe creatief met de kleurstoffen waarmee je ook voedsel kunt kleuren, en vermom je wodka tot mondwater. Deze heb je niet van ons.

7. Te laat om vooraan te staan bij je favoriete band? Loop om en probeer via de zijkant het publiek in te duiken. Of doe alsof je iemand vooraan zoekt; kijk slightly troubled. Met twee of drie bier in je handen werkt ook goed, alsof je op weg bent naar je vrienden.

8. Ducttape is je beste vriend: van een scheur in je tent, tot het aan elkaar tapen van een opgerolde slaapzak met kussen, ja zelfs een gat in je favoriete festivallaarsjes – bij regen vrij onhandig – kunnen gefikst worden met het zilverkleurige tape. Neem altijd een rolletje mee.

9. Om ruimte in je toilettas te besparen neem je stukjes zeep mee, in plaats van een fles douchegel. Chip een paar stukken van een blok zeep af, neem ze mee in een plastic ziplockzakje: perfect voor een one-wash-sessie.

10. Meer licht in je tent 's nachts? Heb je maar twee items voor nodig: een doorzichtige jerrycan gevuld met water en een campinghoofdlamp met led-lamp. Bind de hoofdlamp om de jerrycan met de led-verlichting tegen het plastic aan. Doe het lampje aan, et voilà: je jerrycan is opeens een lantaarn.