Nederlanders gebruiken dit jaar zo'n vijf keer meer internet dan normaal op vakantie in Europa, kopte het AD vanmorgen. Niet gek met de nieuwe EU-regels die voor veel providers sinds half juni zijn ingegaan en ervoor zorgen dat we binnen onze bundel kunnen internetten in Europa.

Feest! Voor een online junkie als ik zelfs een zegen. Waar ik mezelf voorheen van WifiSpot naar WifiSpot moest slepen (met vaak tergend traag internet), kan ik nu overal in Europa appen, Instagrammen en internetten op topsnelheid. Ik hoef niks meer te missen. Ideaal. Toch?

Mijn eerste citytrip met gratis internet was een feest. Niet langer verdwalen, want Google Maps. Je toffe vakantiekiekje meteen kunnen plaatsen op al je social media-kanalen: winning! En bijna een live verbinding hebben met al je vrienden en familie via WhatsApp. Kortom: de droom én tegelijkertijd grootste valkuil voor iedereen die zo verslaafd is aan zijn mobieltje en online leven als ik. Want eerlijk: mijn telefoon en ik waren onafscheidelijk deze trip, en dat gestreste gevoel van altijd maar snel te moeten leven, verdween deze vakantie niet. Dat de stress van social media niet goed voor je is, hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania toont zelfs aan dat te veel gebruik van social media de kans vergroot op depressies, verslavingen en slaapproblemen.

Naast de verstrekkende psychische gevolgen; hoe lekker is het eigenlijk ook, dat je niet meteen ieder berichtje direct ontvangt (en je verplicht voelt direct te reageren of je druk maakt om die prangende werkvraag)? Hoe heerlijk dat je niet bezig hoeft te zijn met het bewerken van een nieuwe Instagramfoto? En hoe fijn dat je ook een paar uur niet aan je schermpje vastgeklampt zit om het laatste nieuws of al je WhatsAppgroepen te volgen?

Allemaal voorbij met dat gratis internet in het buitenland. Het wordt dus tijd voor – een weloverwogen, in plaats van gedwongen – digitale detox. Weg met dat mobieltje. Tijd om te ontstressen, dat brein snakt naar onbereikbaarheid en rust.

Voor als de moed je in de schoenen zinkt (zeg ik niet alleen tegen jou, maar ook tegen mezelf): een paar tips van een mede social media-junk. Hoe pak je dat aan zo'n digitale detox? Ik deed wat onderzoek. Je mobiel – je beste vriend en tegelijkertijd het grote kwaad – die gaat dus gewoon op stil of vliegtuigstand in de kluis van je hotelkamer. Lastig, cold turkey, maar iedere digitale junk weet: de enige manier. Het excuus dat je je telefoon nodig hebt om foto's te maken of de weg te vinden is voorbij. Daar neem je namelijk gewoon zo'n ouderwetse kaart en een fototoestel voor mee. Lekker old school. Word je nu echt gek bij de gedachte dat de oppas van je kat, hond, hamster of je ouders je niet kunnen bereiken in geval van nood? Geef thuisblijvers het nummer van je hotel of check op vooraf bepaalde tijden je telefoon. Zet wel even je meldingen uit, zodat je niet meteen een stortvloed aan berichtjes krijgt op het moment dat je telefoon uit de kluis gaat. En geloof het of niet.. je gaat zelfs vergeten dat hij er ligt. En als je je telefoon dan checkt, dan blijkt de wereld niet te zijn vergaan, je bent ook niet al je Instagramvolgers verloren en je bent niet uit je 89 WhatsAppgroepen gegooid. Prima vooruitzichten. Mijn zomerdoel staat vast.

Denk je dat je geen digitale detox nodig hebt? Download dan vooral de app Moment. Deze noteert hoe lang en hoe vaak je op je telefoon zit. Waarschuwing: het gaat véél meer zijn dan je denkt.

Succes, sterkte en vooral: geniet van een zomer zonder digitale druk. Ga ik ook proberen.

Oh, en lees vooral ook hier even ELLE's Malu haar week zonder Whatsapp, Facebook en Instagram >