Hoe je omgaat met vrienden, familie en collegae op Facebook, kan grote gevolgen hebben op je leven. Zowel online als offline. Wanneer je onderstaande Facebooketiquette aanhoudt zorg je ervoor dat je Facebookberichten gepast zijn en niemand op de tenen trapt. Wel zo fijn.

1. Wees altijd respectvol, vooral wanneer het over politiek gaat.

Natuurlijk kun je je politieke standpunten delen op Facebook, maar doe dit wel met enige bedachtzaamheid. Ook al ben je het niet met iemand eens, 'twijfel nooit aan iemands intelligentie of integriteit,' vertelt online-etiquette-expert Daniel Post-Seining aan Business Insider. 'Maak je statement over de situatie of het probleem, niet over de persoon waar je mee praat.'

2. Zeur niet.

Facebook is geen klaagmuur. Volgens website Real Simple vinden Facebookgebruikers zeurende vrienden het op twee na vervelendste soort op Facebook. Klaag vooral niet over je werk of collega's online. Je weet nooit wie het bericht te zien krijgt, ook al staan je privacy settings nog zo goed ingesteld. Eigenlijk moet je sowieso niet klagen, want niemand houdt van mensen die zeuren.

3. Wees geen pocher.

We zijn allemaal dolenthousiast over nieuwe aankopen, daar is niets mis mee. Maar er is niks erger dan vrienden die dag in dag uit berichten plaatsen over hun nieuwe hebbedingen, vakanties, prestaties én daar ook nog eens bescheiden over proberen te doen. Hoe blij je er ook mee bent, niemand houdt van opscheppers.

4. Vertel belangrijk nieuws altijd eerst aan je familie en vrienden.

Verlovingen, zwangerschappen, nieuwe banen, geboortes, scheidingen en zelfs iemands overlijden. Zulke belangrijke gebeurtenissen wil je van goede vrienden en familieleden toch liever niet via Facebook horen. Met zo'n onpersoonlijke manier van bekendmaken kun je sommige mensen onbedoeld kwetsen. Oh ja, en vertelt je zus je voordat ze het online zet over haar zwangerschap? Wees dan wel zo bedachtzaam om haar niet publiekelijk te feliciteren, voordat zij het zelf op Facebook heeft geplaatst.

5. Weet wat je deelt.

Hoe trending een verhaal ook is, het hoeft niet waar te zijn. Met het oog op fake news kan het nooit kwaad om een beetje research te doen voordat je iets deelt. 'Al helemaal bij viral content,' schrijft etiquette-expert Diane Gottsman op haar blog.

6. Plaats nooit foto's van andermans kinderen.

Voor sommige ouders is privacy heel belangrijk. Vraag daarom altijd toestemming voor je een foto van andermans offspring plaatst. 'Sommige mensen stellen duidelijke digitale grenzen op dat vlak. Het is belangrijk die te respecteren,' aldus etiquettegoeroe Lizzie Post aan Today.com. Het is zelfs tegen de regels. Als een Facebookvriend een foto van een kind onder de 13 plaatst, zonder toestemming, breken ze Facebooks privacy regels. Je hebt dan het recht om de foto te laten verwijderen.

7. Zet 'automatisch delen' op al je socialmediakanalen uit.

Je vrienden volgen je hoogstwaarschijnlijk op zowel Instagram, Twitter, Pinterest, als op Facebook. Je kunt beter niet overal dezelfde foto's delen. Zo voorkom je dat je vrienden vier keer hetzelfde bericht te zien krijgen.

8. Deel nooit oncharmente foto's van een ander.

Onthoud deze gouden regel: behandel anderen zoals jij ook graag behandeld wilt worden. Zelf vind je het alles behalve prettig om een beschamende of oncharmante foto van jezelf tegen te komen, nietwaar?

9. Like nooit slecht nieuws.

Een bericht liken waarin iemand een scheiding aankondigt is niet heel bedachtzaam. Gebruik daarvoor een van de gepaste reactieknoppen, of beter nog, steek iemand een hart onder de riem met een comment. 'Met een persoonlijk bericht kan er nooit verwarring ontstaan bij anderen,' vertelt socialmedia-expert Ravi Shukle aan MEL Magazine. 'Wanneer je het gevoel hebt dat een Facebookreactie of like niet helemaal de lading dekt, dan zou je iemand face-to-face moeten spreken.'

10. Een simpel en empathisch bericht doet wonderen.

Je medeleven tonen na een verschrikkelijke terroristische aanslag, natuurramp of overlijden is goed, het is alleen niet het juiste moment om je politieke standpunt, veroordeling of klaagzang te laten horen. Een duidelijk en simpel bericht waarin je je medeleven toont werkt het beste. 'Houd het simpel,' schrijft etiquette-expert Margaret Page op haar blog.

Van: Country Living US