Deze maand werd het nieuws bevestigd dat Selena Gomez gaat spelen in een nieuwe film van Woody Allen, samen met onder anderen Elle Fanning. Mooie kans voor een jonge actrice, zegt de een. Belachelijk, volgens de ander: is die meid vergeten dat hij beschuldigd wordt van seksueel misbruik?!

instagramView full post on Instagram

Het is een lastig verhaal. Als je niet op de hoogte bent, lees dan eerst in de Chicago Tribune dit overzicht van de langslepende zaak. Voordat je een oordeel velt over Gomez, is het namelijk belangrijk te weten wat er (naar verluidt) is gebeurd: de wereldberoemde regisseur en acteur was van 1980 tot en met 1992 samen met actrice Mia Farrow. Hij erkende de door haar geadopteerde dochter Dylan en zoon Moses als de zijne; samen kregen ze nog biologisch dochter Ronan. Mia Farrow had voor haar relatie ook al een dochter geadopteerd met toenmalig partner André Previn: Soon-Yi Previn. Van deze dochter werd Allen nooit vader, hij werd wel haar man.

Pardon?

Echte liefde?

Ja, in 1992 ontdekte Mia Farrow dat Woody Allen naaktfoto's van haar inmiddels 20-jarige dochter Soon-Yi in zijn bezit had. De twee bleken al sinds eind jaren 80 een affaire te hebben. Farrow en Allen gingen uit elkaar, de liefde tussen hem en Soon-Yi bleek blijvend; ze zijn nog steeds samen en sinds 1997 getrouwd. Klinkt als een verontrustend en ook (bijna) romantisch verhaal, maar wacht; er is meer.

Red carpet, Carpet, Premiere, Eyewear, Fashion, Event, Flooring, Dress, Fashion design, Glasses, pinterest
Getty Images
Woody Allen en Soon-Yi

Tijdens de breuk tussen Allen en Farrow onthulde de toen zevenjarig (adoptie)dochter Dylan dat Woody haar seksueel had misbruikt. De regisseur heeft altijd ontkend, artsen ontdekten ondertussen inconsistenties in Dylans verhaal. Het kwam mede daardoor (ook al rommelde Allens verhaal ook) nooit tot een veroordeling van Allen. De familie Farrow bleef altijd achter Dylan staan.

Glasses, Leg, Trousers, Human leg, Shoe, Shirt, Interaction, Sitting, Comfort, Knee, pinterest
Getty Images
Woody Allen met Dylan in 1989

De (film)wereld leek het schandaal ondertussen te willen vergeten, ook al werd er regelmatig over geschreven; totdat Dylan in 2014 een open brief schreef die geplaatst werd in The New York Times, vlak nadat haar voormalige adoptievader de Lifetime Achievement Award kreeg bij de Golden Globes. Even kon Hollywood weer over niks anders praten, maar opnieuw stierf het schandaal een roemloze dood. Dat wil zeggen: gevolgen voor Allen bleven uit. Vele actrices (en acteurs) bleven al die jaren graag voor hem werken, zoals Cate Blanchett, Kristen Stewart, Blake Lively en Scarlett Johansson.

Dilemma, dilemma

Echte zekerheid in de zaak is er dus nooit gekomen; het blijft een welles-nietes-verhaal. Maar ook al is er geen hard bewijs (al lijken deze tien feiten niet te ontkennen), toch geeft Dylans gedetailleerde brief in The New York Times me kippenvel. En niet op een prettige manier. Sterker nog: door haar verhaal draait haast letterlijk mijn maag om. Het kán bijna niet anders dan waar zijn, waarom zou een jong kind dit verzinnen? Daarnaast bevestigt ook haar broer Ronan, zelf journalist, Dylans verhaal in zijn essay in The Hollywood Reporter.

Tegelijkertijd behoren Woody Allens films tot mijn lievelings, en is het moeilijk te verkroppen dat de man die ons Annie Hall schonk tot zoiets in staat was. Zou die lief uitziende, grappige Woody echt zoiets smerigs hebben gedaan? Toen ik voor het eerst Dylans verhaal hoorde was het alsof ik hoorde dat Sinterklaas én niet bestaat, én een viezerik is. Dit dilemma, het wel of niet geloven van Allen, hebben mensen uit de filmwereld vast ook, waar nog bijkomt dat spelen in een film van Allen voor veel (jonge) acteurs een mooie gelegenheid is meer kennis en faam te verwerven.

White, Fashion, Standing, Street fashion, Human, Jeans, Fun, Denim, Photography, Trousers, pinterest
Getty Images
Diane Keaton en Woody Allen in Annie Hall

Verdrietige familiezaak

Dus: hoe maak je die keuze? En hoe ga je om met kritiek als je besluit wel mee te spelen in een Allen-film? Want kritiek op Gomez was er, bakken vol. Net zoals Kristen Stewart, Blake Lively en Cate Blanchett die eerder kregen. Stewart koos na negatieve reacties ervoor zich in stilzwijgen te hullen, Lively roemde Allens talent juist (auch!) en Blanchett noemde het vooral een verdrietige familiezaak. Tsja. Allemaal gevalletjes daar-durf-ik-mijn-vinger-niet-aan-te-branden.

Gomez reageerde nog niet op de kritiek, die zij tot nu toe overigens meer krijgt dan Ellen Fanning. Verwondering is er namelijk vooral om het feit dat Selena eerder als producer van 13 Reasons Why seksueel misbruik respectvol in beeld bracht, en nu in zee gaat met een man die hiervan beschuldigd wordt. Het lijkt inderdaad een vreemde move van Gomez en een keuze die velen veroordelen; maar ja, wij 'stuurlui aan wal' kennen niet alle belangen die gemoeid gaan met een filmcarrière. Gomez is duidelijk toe aan een nieuwe, serieuze rol; haar laatste grote was in Spring Breakers in 2012, en een rol in een film van Allen afslaan zou daarom carrièretechnisch niet 'slim' zijn. Hij heeft immers ongelofelijk veel invloed in Hollywood.

Tegelijkertijd: omdat velen zo denken, heeft Allen al die tijd gewoon zijn leven kunnen leiden. De inmiddels 81-jarige maakt gewoon nog films. Zolang actrices graag in zijn films blijven spelen (en dan ook nog eens vaak oudere lovers hebben in die verhalen), de media Dylans verhaal naast zich neerleggen of ontkennen, bezoekers in grote getallen naar de films gaan en Allen prijzen blijft winnen, lijkt het wel alsof seksueel misbruik (denk ook aan Roman Polanski) onbestraft blijft in Hollywood. En dat is, ervan uitgaande dat het misbruik wél plaatsvond, een schande.

Lees ook dit uitgebreide verhaal over Woody Allens vermeende misbruik >