'Ik ben hier niet om vrienden te maken.' Sommigen denken dat deze realityshow-uitdrukking belangrijk is als ze een nieuwe baan beginnen — het is beter om professioneel te blijven, toch? Maar kennelijk heeft het hebben van vrienden op werk veel effect op je leven.

Vriendschap = geld

Volgens een artikel op Fast Company kunnen werkvriendschappen cruciaal zijn voor je levensgeluk, afgaande op onderzoeken die uitwijzen dat deze vriendschappen een positief effect kunnen hebben op je betrokkenheid en productiviteit op werk. Een goede vriendschap op werk zou je geluk zelfs net zo veel kunnen verhogen als 100.000 dollar meer verdienen per jaar zou doen, volgens een onderzoek gepubliceerd in The Atlantic. Dus eigenlijk staat vriendschap gelijk aan productiviteit en duizenden dollars waarde aan geluk? Dan ben ik er voor in!

'Werkplekken die slechte banden tussen hun werknemers omzetten in duurzame verbintenissen zoals vrienden die hebben, zullen een gemeenschap creëren die levendig is en dus bloeiend,' schrijft Jessica Amortegui in haar artikel op Fast Company over waarom je baas interesse zou moeten hebben in werkvriendschappen. 'Als deelnemers aan deze gemeenschappen doen we iets dat nog belangrijker is dan het meenemen van onze levens naar werk: we delen ze daar met vrienden.'

Snelle vriendschap, lang effect

Het maken van werkvriendschappen hoeft dus niet je productiviteit te schaden. Fast Company toont onderzoek dat bevestigt dat je vriendschappen kan sluiten in minder dan 45 minuten. Hoe dan? Sla de smalltalk over en praat meteen over diepere onderwerpen die niet met werk te maken hebben. Zelfs het bespreken van succes met collega's kan anderen motiveren, volgens een enquête onder werknemers wereldwijd. De resultaten op de lange termijn kunnen samenwerkingen en je work flow verbeteren en, nog belangrijker, zorgen voor een gelukkiger leven. Hoera.

Hoe ga je om met stress op werk? >

Van: Country Living US