Soms wil je elkaar wel wat aandoen, maar onderzoek concludeert dat je je zus vooral dankbaar mag zijn dat ze bestaat.

Wat blijkt: een zus maakt zowel mannen als vrouwen gezonder en gelukkiger. Hoe dat kan? Als er in een gezin tenminste één meisje is, wordt er onderling beter en meer gecommuniceerd. Hierdoor moedig je elkaar aan het beste uit jezelf te halen. En ja, daardoor ben je ook ambitieuzer.

Dress, Red carpet, Carpet, Premiere, Fashion, Strapless dress, Flooring, Event, Shoulder, Formal wear, pinterest
Getty Images
Penelope en Monica Cruz

Geen stress

Psychologen van de Uuniversiteit van Ulster testten volgens Daily Mail in 2009 571 mensen tussen de 17 en 25 jaar, waarvan sommigen alleen zussen of broers hadden, anderen allebei en sommigen waren enig kind.

Zij die minstens één zus hadden bleken optimistischer, minder gestrest en ging beter om met problemen. Volgens onderzoeker Tony Cassidy komt dit doordat meisjes ervoor zorgen dat er meer gesproken wordt in een gezin, waardoor iedereen zijn gevoelens beter uit, met een positief effect.

Een ander effect is wel dat zij met zusters ambitieuzer zijn, omdat een zus je ook competitief maakt. Die rivaliteit hoeft niet slecht te zijn, want hierdoor presteren sommigen ook beter.

Fashion, Clothing, Beauty, Pink, Footwear, Tights, Blond, Shoulder, Event, Dress, pinterest
Getty Images
Dakota en Elle Fanning

Liefhebbend mens

Een onderzoek uit 2010 van de Brigham Young University testte 395 families met meerdere kinderen, waarvan er eentje tussen de tien en veertien jaar was. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat het hebben van een zus ervoor zorgt dat deze adolescenten zich in hun tienerjaren minder eenzaam, ongeliefd, schuldig, zelfbewust en angstig voelden.

Het maakte daarbij niet uit of die zus ouder of jonger was. Een broer hebben helpt trouwens ook. Opgroeien met een zus of broer zorgt voor een liefhebbende houding; mensen die niet enig kind zijn helpen bijvoorbeeld eerder een buur of klasgenoot.

Fashion model, Fashion, Clothing, Footwear, Eyewear, Fashion design, Street fashion, Leg, Event, Shoe, pinterest
Getty Images
Gigi en Bella Hadid

Dus: bedankt je zus (of broer) eens wat vaker. Dan mag je daarna weer ruzie met haar/hem maken. Want dat is ook af en toe heel lekker.

Weet je nog? Hier maakten jij en je zus vroeger ruzie over >