Je kent het wel: eindeloos ben je aan het oefenen op de perfecte pruillip waarmee je zowel sexy als nonchalant overkomt, uren doe je erover de beste hoek van je gezicht te zoeken op foto's en de beste lichtinval. En dan, eindelijk, lijkt alles samen te vallen. Je voelt je mooi, klikt, klikt nog een keer, bewerkt hier en daar wat en zet dan de ultieme selfie op Instagram. Het resultaat mag er wezen vind je zelf, maar waar blijven die likes?

Koningin Kim

Dat jij jezelf op je knapst voelt op die oneindig geoefende selfie, betekent namelijk niet dat anderen dat ook zo ervaren. Lees je even mee Kim Kardashian? De koningin van de selfies, die zelfs haar foto's bundelde in het boek Selfish, lijkt een Olympische sport te hebben gemaakt van foto's van zichzelf nemen. Zelf haar eigen dochter van een goed gelukt zelfportret afknippen gaat haar niet te ver.

instagramView full post on Instagram

Selfie-paradox

Eerlijk is eerlijk: de laatste tijd staan er veel minder selfies op Kims Instagram, misschien heeft ze ook wel recente onderzoeken gelezen waaruit blijkt dat mensen anderen op selfies niet op hun mooist vinden. Onderzoek van de Universiteit van München eerder dit jaar bekeek bijvoorbeeld hoe vaak mensen selfies nemen, waar ze deze posten, wat ze van selfies vinden en of ze meer of minder selfies op social media willen zien.

Wat bleek? Er bestaat volgens onderzoeker Sarah Diefenbach een 'selfie-paradox', een tegenstelling tussen wat mensen vinden van hun eigen selfies en hoe ze andermans selfies beoordelen. Zo zei 77 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat ze elke maand, week of dag selfies nemen, maar tegelijkertijd gaf 82 procent aan dat ze minder selfies zouden willen zien op social media. Ook zien mensen hun eigen zelfportretten anders dan die van anderen. Eigen foto's zien mensen als authentiek en ironisch, maar die van anderen zien ze als nep en zelfverheerlijking. Opvallend, want wat je dus grappig vindt van jezelf,vind je van anderen narcistisch.

Bewezen schoonheid?

Het onderzoek van de Universiteit van München toont overeenkomsten met een onderzoek van vorig jaar door de Universiteit van Toronto. Daar moest een groep studenten, die aangaven zelf regelmatig selfies te maken, foto's van zichzelf maken en deze beoordelen op aantrekkelijkheid. Vervolgens werden diezelfde foto's door anderen beoordeeld. Wat bleek? De makers van de selfies vonden zichzelf mooier en leuker dan de bekijkers ervan.

Oftewel: als je zelf selfies van anderen meestal niet zo geslaagd vindt, waarom vind je dit van jezelf dan wel? En als je gek wordt van al die zelfportretten in je timeline, waarom zet je ze dan zelf wel nog op social media? Laat een ander lekker een kiekje van je maken, dat is makkelijker en kennelijk vaak dus ook nog mooier. Al zullen deze vriendjes van bloggers, die zichzelf in allerlei bochten wringen voor de perfectie foto's van hun vriendin, hun vraagtekens zetten bij dat 'makkelijker'.

Je raadt nooit hoe Kylie Jenner de ultieme selfie maakt >