In tegenstelling tot Apple's laatste iOS 11, is Instagrams laatste update er wél eentje die je wil.

Er wordt in de update namelijk een flinke vinger gegeven naar alle online haters. Waar je voorheen alleen kon kiezen tussen het toestaan van comments onder je post of niet, kun je nu kiezen wie je specifiek niet wil toestaan in je comments. Een heel goed middel tegen trolls, kortom.

Text, Font, Line, Screenshot, Technology, Computer icon, Electronic device, Media, Number, Icon, pinterest
Instagram

Een ander nieuw feature, zo mogelijk nog beter, is het kunnen inschakelen van een hulplijn. Zie je een live video van iemand van wie je denkt dat die in nood is of hulp nodig heeft? Die hulp kun je nu met een paar klikken inschakelen.

Hair, Text, Purple, Screenshot, Hair coloring, Website, Font, Technology, Electronic device, Web page, pinterest

Het klinkt in eerste instantie misschien niet alsof Instagram daar het platform voor is, maar als je er langer over nadenkt, is het briljant. Ten slotte kijkt een heel groot publiek heel frequent 'even snel' naar Instagram Stories, meerdere keren per dag. Ben je in nood, dan is een belletje vaak niet mogelijk; een paar knoppen indrukken zodat je geruisloos live gaat op Instagram, is misschien wél mogelijk, en je bereikt er in een mum van tijd een publiek van tientallen mensen door. Co-founder en CEO Kevin Systrom heeft het over 'teams, working 24 hours a day, seven days a week, around the world to respond,' om ervoor te zorgen dat de gevraagde hulp ook daadwerkelijk snel komt.

Instagram; petje af. Zie hier een volledig overzicht van de update.

PS. Twitter past intussen een van z'n belangrijkste regels aan. Een tweet mag nu langer zijn dan 140 tekens, en daar hebben Twitteraars zelf gemengde gevoelens over. De 140 tekens (gebaseerd op de lengte van een SMS, back in the days) blijken namelijk heilig, en wat ze eigenlijk wilden, is een edit-button:

xView full post on X

Ook over Trump werd er veel gezegd.Twitter weigerde vorige week nog deze tweet van Donald Trump te verwijderen, die volgens veel gebruikers stemmingmakerij was en aanstuurde op oorlog en daarom in strijd was met Twitters richtlijnen:

Twitter vond dat niet: de tweet zou nieuwswaardig zijn en daarom moeten blijven bestaan. Veel reacties op Twitters nieuwe update grepen dan ook terug op dit incident:

Ai. Scherp zijn ze wel, die Twitteraars.