We vragen Nathan Hak bierjournalist bij beerwulf.com, een bierplatform waar je lokaal, nationaal en internationaal bier kunt ontdekken en bestellen, hoe je het best een biertje tapt.

'Het ligt aan het bier. Guinness wordt bijvoorbeeld met stikstof getapt, klassieke Engelse Cask-ales tap je met een soort handpomp. Sommige bieren schuimen meer dan andere of vereisen een rijke schuimkraag. Vooral veel oefenen dus. Het populaire pilsje tap je als volgt: hou het glas schuin, in een hoek van 45 graden. Zet de tap in één directe beweging open. Doe het glas eronder als het eerste schuim weg is. Raak met het glas de tap niet aan. Hou het glas recht voordat het bier eruit loopt. Vol is vol. Sluit de tap weer in één beweging. Veeg met een spatel het overtollige schuim weg. In Duitsland doen ze dit overigens niet, daar houden ze van een mooie bolle hoed.'

In wat voor glas schenk je bier uit?

'Dit hangt sterk af van het biersoort. Een zwaar (Belgisch) bier vraagt om een ruime bokaal, zodat de aroma's goed vrijkomen. Pils schenk je het liefst in een hoog, smal glas. Op beerwulf.com staat altijd aangegeven welk glas bij welk bier hoort.'

Kun je verschillende biertjes gewoon door elkaar drinken?

'Geen probleem, maar zoals voor elke alcoholische drank geldt: genieten doe je met verstand. Wil je meerdere bieren proeven, bouw dan op naar smaakintensiteit. Een eenvoudige vuistregel is het alcoholpercentage: ga van licht naar sterk. Helemaal waterdicht is dat niet, soms kun je beter een iets lichter biertje na een iets zwaardere nemen, omdat er bijvoorbeeld geroosterde mout of kruiden inzitten die veel meer smaakintensiteit hebben. Op beerwulf.com wordt zowel het alcoholpercentage als de smaakintensiteit aangegeven. Na zes halve biertjes begint alcohol echt een rol te spelen en proef je de verschillen niet goed meer.'

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE oktober 2017.

Zo koop je supermarktwijn als een pro >