Heb je ook wel eens het gevoel dat je voor de lunchpauze alles al af hebt voor die dag en dat je dus de middag maar door moet komen met Facebooken? Of heb je juist opstartproblemen waardoor je alleen in de namiddag productief bent? Of ben je rondom lunchtijd uren aan het lummelen? Dan heb je vast oren naar deze ontwikkeling: nieuw onderzoek wijst uit dat een werkdag van drie uur eigenlijk genoeg zou zijn.

https://media.giphy.com/media/hOzfvZynn9AK4/giphy.gif

Social media en pauzes

Vouchercloud, een Britse website waar je kortingen kan regelen (een soort Groupon), legde bijna 2000 meerderjarige, full-time werknemers uit het Verenigd Koninkrijk een enquête voor. De eerste vraag: 'Vind je jezelf productief gedurende de hele werkdag?' Hierop antwoordde 79 procent met 'nee'. De misschien wel belangrijkste vraag, 'hoe lang denk je per dag wel productief te zijn?', werd beantwoord met een gemiddelde van 2 uur en 53 minuten. Oftewel: uitgaande van een werkdag van acht uur, zijn deze mensen gemiddeld 5 uur en 7 minuten niet productief. Dat is meer dan de helft van de tijd! Zelfs 65 procent dacht niet zonder afleidingen de werkdag door te komen; meer dan de helft van deze mensen denkt dat de andere bezigheden ze productiever maken in de uren dat ze wel echt werken.

https://media.giphy.com/media/ffGpFwI9q7iqA/giphy.gif

Wat ze dan in de 'lummel-uren' aan het doen zijn? Uit tien opties mochten de ondervraagden meerdere opties aanvinken. Op nummer 1 staat met 47 procent het checken van social media, hier zijn werknemers gemiddeld bijna drie kwartier mee zoet. Op nummer 2, met 45 procent, staat nieuwswebsites lezen; dit doen de ondervraagden zelfs meer dan een uur per dag. Een uur! Andere populaire bezigheden zijn roken, kletsen met collega's, eten maken en opeten (heel belangrijk) en Whatsappen. Ook opvallend zijn de laatste twee in de lijst: 24 procent belt met partner of vrienden tijdens werktijd en wel 19 procent zoekt tijdens werktijd bijna een half uur per dag naar een nieuwe baan. Over een fijn werkethos gesproken.

https://media.giphy.com/media/6IOlC78q5MHhC/giphy.gif

Oplossing?

We zouden dus eigenlijk net zo goed een dagdeel kunnen werken op kantoor en het andere dagdeel thuis zitten eten, Whatsappen, nieuws lezen et cetera. Of de maatschappij hier klaar voor is, is een tweede. De hele dag 'werken' lijkt nog steeds de norm te zijn helaas. Jammer, want als werknemers slechts een paar zelfgekozen uren per dag zouden werken (bijvoorbeeld van 12 tot 4), zouden er ook minder file's zijn en meer zitplekken in de trein. Daarnaast zouden ouders minder geld kwijt zijn aan kinderopvang. Hopelijk lezen de werkgevers dit onderzoek ook, maar tot de drie-urige werkdag echt doorgevoerd wordt, is het een kwestie van je tijd uitzitten dan maar...

instagramView full post on Instagram

Wist je dat het heel belangrijk is vrienden te hebben op werk? Lees hier waarom >