Vorige week publiceerde The New York Times een zeer onthullend artikel over Hollywoods grootste producer, Harvey Weinstein. In het exposé stond uitgebreid beschreven hoe Weinstein al tientallen jaren misbruik maakt van zijn positie en actrices en talloze vrouwen oneerbare voorstellen deed en aanzette tot seksuele handelingen.

Katalysator van het artikel was actrice Ashley Judd, die net als Rose McGowan als een van de weinigen Hollywoodsterren on the record durfde te gaan om te vertellen over Weinsteins vreselijke gedrag.

Angelina Jolie & Gwyneth Paltrow

Sinds het uitkomen van het artikel is Harvey Weinstein ontslagen bij zijn eigen productiebedrijf en komen steeds meer sterren naar voren. Zoals Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie. Beiden laten nu aan de Times weten dat ze ook nare ervaringen met Weinstein hebben gehad. Zo schrijft Angelina Jolie in een brief:

'I had a bad experience with Harvey Weinstein in my youth, and as a result, chose never to work with him again and warn others when they did. This behavior towards women in any field, any country is unacceptable.'

Gwyneth Paltrow omschrijft nu in een uitgebreid interview in de Times hoe ze onheus bejegend werd door Weinstein in zijn hotelkamer toen ze 22 was. Ze maakte toen haar grote debuut in de film Emma en was bang om het aan iemand te vertellen:

'I was a kid, I was signed up, I was petrified.'

Wel nam Gwyneth haar toenmalige vriend, Brad Pitt, in vertrouwen en die confronteerde Weinstein met het voorval tijdens de première van de rolprent en zei dat-ie nooit meer moest proberen om Paltrow met een vinger aan te raken. De woordvoerder van Pitt heeft dit verhaal inmiddels bevestigd.

Georgina Chapman wil scheiden

Nu de onthullingen van actrices en andere vrouwen over Weinsteins seksuele misbruik niet meer te tellen zijn, heeft zijn vrouw Georgina Chapman besloten om van hem te gaan scheiden. Ze laat aan People weten:

'My heart breaks for all the women who have suffered tremendous pain because of these unforgivable actions. I have chosen to leave my husband. Caring for my young children is my first priority and I ask the media for privacy at this time.'

Georgina Chapman is oprichter van modehuis Marchesa en stapte in 2007 met Harvey Weinstein in het huwelijksbootje. Ze hebben samen twee kinderen.

Ben Affleck ligt onder vuur

Steeds meer sterren durven zich nu uit te spreken tegen de machtige Hollywoodbaas Harvey Weinstein, waaronder Ben Affleck. Dat pakt echter niet goed uit voor de acteur.

Nadat Ben het volgende op Twitter schreef...

xView full post on X

... trokken al snel veel mensen een wenkbrauw op, omdat de acteur zélf totaal niet zuiver op de graat zou zijn geweest. Zo laat actrice Rose McGowan weten dat Ben 'een leugenaar is' en 'absoluut wist van Weinsteins seksuele misbruik':

One Tree Hill-actrice Hilarie Burton gaat zelfs nog een stap verder en laat weten dat Ben Affleck haar in 2003 tijdens een uitzending van de MTV-show TRL aanrandde:

Text, Font, Line, Product, Document, Number, Brand, Screenshot, pinterest
Twitter
Text, Font, Line, Screenshot, Circle, pinterest
Twitter
Fashion, Jeans, Standing, Event, Fun, Tourism, Style, Performance, Trousers, Fashion design, pinterest
Getty Images
Hilarie Burton (links) en Ben Affleck tijdens de uitzending van TRL in 2003

De beerput is open. Eindelijk.

De beerput lijkt dus officieel te zijn opengetrokken in Hollywood. Ook Bens broer Casey Affleck wordt al jaren beschuldigd van seksueel misbruik op filmsets, maar wist ondanks de verhalen tóch eerder dit jaar nog een Oscar te winnen. Met behulp van campagnevoering van broer Ben en beste vriend Matt Damon.

Laatstgenoemde ligt nu ook onder vuur, omdat-ie ontkende te weten van Weinsteins misbruik, maar dat volgens velen grote onzin is.

People, Social group, Fun, Event, Photography, Smile, Facial hair, Premiere, Team, pinterest
Getty Images

Laten we hopen dat dit voor een grote shift gaat zorgen in Hollywood en dat slachtoffers niet meer de mond wordt gesnoerd.