Oktober is een metamorfosemaand. Niet omdat we allemaal een stijlmetamorfose ondergaan (al heb ik daar ook wel zin in eigenlijk), maar omdat het de overgang is tussen zomer- en herfstweer. Op zich geen rocket science, maar deze maand tart het universum ons wel echt met extreem verschillend weer. Zo ging het de afgelopen dagen in Nederland van lente, naar zomer, herfst en winter naar weer terug naar lente.

De hele wereld lijkt sowieso van slag (hallo niet te ontkennen klimaatsverandering!), getuigen ook de orkanen, bosbranden, overstromingen en knaloranje zon van gister. En dit jaar was juni de natste junimaand ooit, maar 16 oktober was ook de warmste 1 oktober ooit. Wat gebeurt er allemaal met je Moeder Aarde? (Ze lijkt me in de overgang, inclusief opvliegers en kuren.) Goed, al die weersveranderingen brengen ook ergernissen met zich mee, hier de vijf ergste.

1. Dilemma's, dilemma's

Om meteen maar met de oppervlakkigste ergernis te beginnen: ik heb geen idee meer hoe ik me moet kleden. Afgelopen zondag zou het zo'n 20 graden worden, dus trok ik enthousiast een T-shirt aan – om vervolgens kou te lijden. De dag erop zou het nog warmer worden maar mijn scepsis won het intussen weer van mijn enthousiasme, dus ik trok lange mouwen aan. Ha! Had het weer mij even tuk. Zweten. Lang verhaal kort: laagjes zijn de way to go. En: don't trust Gerrit Hiemstra.

https://media.giphy.com/media/pVQUCfmpSv1Qs/giphy.gif

2. Blablabla

Je hebt gelijk, ik schrijf een heel artikel over het weer dus ook mij zit het hoog, maar van die onzin-gesprekjes over de zon en de regen krijg ik inmiddels ook een punthoofd. Ik las ooit dat Nederlanders graag over het weer praten omdat het de enige constante gemene deler in ons leven is, en dat lijkt me een juiste analyse. Maar wat voor antwoord moet je nou geven als die onbekende man/vrouw bij de bakker/sportschool/bushalte vraagt 'koud he?'. Beamen lijkt de enige optie. 'Ja heel koud.' (Ik zweet me een ongeluk in mijn nieuwe winterjas waar heb je het over mens?) En door.

https://media.giphy.com/media/sOmF6ZgrvZZIY/giphy.gif

3. Winter is coming

Ja er zijn delen van de wereld waar het in de winter nooit licht wordt. En ja er zijn plekken op aard waar geen elektriciteit is. We hebben het hier supergoed, ik weet het, en toch vind ik het vreselijk dat het steeds vroeger donker wordt. Het lijkt vorige week dat we tot elf uur 's avonds op het terras zaten en nu komen we in het donker thuis van werk. Dra-ma. Al schijnt het dat wij mensen die donkerte ook nodig te hebben om onze creativiteit en fantasie te laten stromen in de winter, om verhalen te vertellen en binnen knus bij elkaar te zitten. Aan dat romantische beeld houd ik me dus maar vast.

https://media.giphy.com/media/3ohzdUi5U8LBb4GD4s/giphy.gif

4. Blad voor de mond

Eigenlijk zou deze bovenaan staan in een rijtje met pluspunten van de herfst, want ik ben dol op al die prachtige rode en gele blaadjes aan de boom. En ook als ze eenmaal gevallen zijn vind ik ze ook allemachtig prachtig. Een boswandeling in de herfst: heerlijk! Wat ik minder vind, is blaadjes in de stad die te lang blijven liggen en dan door de regen een papje worden en gaan rotten. Binnenkort valt er vast ook weer een blaadje net verkeerd op het spoor en rijden er dagenlang geen treinen. Zucht. (Dit is eigenlijk gewoon een verkapte ergernis over het openbaar vervoer, al heb ik daar al eens een heel stuk aan gewijd.)

https://media.giphy.com/media/gmuxUGlIbWo8g/giphy.gif

5. Doei zomer

Inkoppertje dit, maar de laatste ergernis is de realisatie dat de zomer nu toch echt, écht, ECHT voorbij is. Hoe mooi de herfst ook is, hoe lekker pepernoten ook zijn, hoe fijn het ook is in het bos te lopen, hoe prettig die open haard en warme choco ook zijn: het is géén zomer. Dus doei zon op mijn huid, eindeloze avondjes op het terras, vakantie, festivals, bootje varen. Doei, tot volgend jaar. Want dat is wel een geruststelling: naar eeuwenoud gebruik komt de warmte in 2018 gewoon weer terug. Of dit jaar al, je weet het nooit met dat gekke klimaat...

https://media.giphy.com/media/Lc2LQgtgQh6ko/giphy.gif

Wil je snel thuiskomen met dit weer? Dit zijn de vijf grootste ergernissen als je haast hebt >