De een dipt hem in de melk, de ander draait eerst de bovenkant er vanaf of eet in een keer het hele pak op (guilty!)... Jawel mensen, we hebben het over Oreo's. ELLE Eten brengt je wat bij over je favoriete Amerikaanse vriend:

1. Sinds de introductie van de eerste Oreo in 1912 is Oreo altijd het bestverkochte koekje van Amerika geweest. In totaal zijn er sinds 1912 al 450 miljard Oreo's verkocht wereldwijd.

2. Ondanks vele speculaties weet niemand hoe Oreo aan zijn naam is gekomen.

3. De National Biscuit Company (Nabico) opende in 1898 een bakkerij tussen 15th en 16th Street in New York, waar de Oreo werd geboren. 15th Street at Ninth Avenue heet nu officieel Oreo Way.

4. De vulling werd oorspronkelijk gemaakt met reuzel, maar Nabico stapte in de jaren negentig over op plantaardig vet.

5. Oreokoekjes waren eigenlijk kopieën van de Hydrox-koekjes van de Sunshine Company. Daar heeft nog nooit iemand van gehoord, maar het schijnt dat er een comeback gepland is.

6. De verhoudingen koek/vulling zijn in ieder koekje precies gelijk: 79% koek, 21% vulling.

7. Mannen en vrouwen eten Oreo's anders: 84% van de mannen eet het koekje in zijn geheel op, terwijl 41% van de vrouwen eerst de bovenkant eraf 'draait'.

8. De Oreo heeft verschillende namen gehad: hij begon in 1912 als Oreo Biscuit, wat in 1921 veranderde in Oreo Sandwich. In 1937 werd het de Oreo Crème Sandwich, en in 1974 werd het uiteindelijk de Oreo Chocolade Sandwich Cookie.

9. Ondanks dat Nabisco het waarschijnlijk zal ontkennen, gaat het gerucht dat het reliëf op de koekjes is ontworpen door toenmalige mail boy William Turnier. William's zoon Bill heeft een originele blauwdruk van de print met zijn vaders handtekening achterop aan de muur hangen. De tekening dateert uit 1952, twee jaar voordat het reliëf op de koekjes kwam. Op de tekening staan exact dezelfde twaalf bloemen, stippen en strepen.

10. De eerste Oreo werd verkocht op 6 maart 1912 in Hoboken, New Jersey.

11. Er werden in 1912 meteen twee smaken uitgegeven, maar de citroen-meringue was niet populair genoeg om te blijven verkopen.

12. Oreo's kostten oorspronkelijk 30 cent per pond. Er gaan ongeveer 40 Oreo's in een pond. Goed voor de portemonnee, maar niet voor de kilo's, vermoeden wij...