Op 11/11 vieren natuurlijk alle zuiderlingen van ons land natuurlijk het begin van het carnavalsseizoen, maar vandaag viert Nederland ook een ander feest: Sint-Maarten. Mocht je het even vergeten zijn: het feest van de lampionnen en de catchy song 'Sint-Maarten, Sint-Maarten alle koeien hebben staarten.' Maar wat is het nou eigenlijk precies? En waarom vieren we het?

Over het ontstaan wordt veel gespeculeerd. Er wordt vaak verondersteld dat het feest teruggrijpt op een Germaans winterfeest. We vieren de doopdag van Sint-Maarten, bisschop van Tours, aka Maarten van Tours – een erg populaire heilige in de Middeleeuwen. Als bedelfeest was Sint-Maarten vroeger lange tijd een feest voor de armen die op deze dag wat extra's kregen in de vorm van suikerbieten of brood. Tegenwoordig is deze verhouding veranderd en kan iedereen – arm of rijk – deelnemen aan het feest. Ook is het feest, vooral in Nederland, vrij van enige religieuze of politeke lading.

Place to be?

Vooral in Utrecht moet je zijn voor dit feest. Het wordt hier groots aangepakt met een vreugdesvuur, een spectaculaire parade en een groot feest in de binnenstad. Het feest wordt in iedere streek weer anders gevierd, maar algemeen is de lampionnentocht. De kinderen gaan met lampionnen langs de huizen en zingen liedjes in de hoop zo veel mogelijk snoepjes te ontvangen (dus haal die zak mini-snickers maar alvast in huis).

https://media2.giphy.com/media/b6BkSfIk2EiMU/giphy.gif

De 5 grootste ergernissen in de maand november >